Dům a zahradaRady a tipy

Káva jako z vaší oblíbené kavárny? S těmito pomocníky si ji připravíte i doma

Také jste si dříve dopřávali kávu jen občas v restauraci nebo třeba na výletě v cukrárně? Pak už jistě nějaký ten pátek musíte mít solidní abstinenční příznaky po kvalitní a vyladěné kávě. Vzhledem k tomu, že řada oblíbených podniků je nyní zavřená nebo je jejich provoz omezen, stále více lidí přemýšlí, jak si dobrou kávu připravit z pohodlí domova. Je to jednodušší, než si možná myslíte. Stačí vám k tomu jen vhodný pomocník, kterého můžete pořídit i za poměrně rozumné peníze. Záleží samozřejmě, co od přípravy kávy očekáváte a jaké jsou vaše nároky. Možností je dnes ale celá řada a určitě i vy si mezi nimi vyberete něco vhodného pro své potřeby.

Podle čeho se rozhodovat?

Jedním z klíčových parametrů je určitě pro každého pořizovací cena. To však zdaleka není jediným parametrem. Důležité je například zvážit i to, kolik šálků kávy chcete za den vypít a jaký typ přípravy vám chutná. Je dobré vědět i to, kolik času chcete přípravě kávy věnovat. Pokud je to pro vás rituál, který si chcete užít, volte spíše alternativní způsoby, jestliže ale toužíte po kvalitním šálku snadno a rychle, vyplatí se investovat do více automatizované přípravy.

Kávovar na kapsle

V posledních letech se s těmito přístroji doslova roztrhnul pytel. Pořídíte je často za velmi rozumnou cenu, jsou nenáročné na údržbu a příprava kávy je skutečně snadná. Kapsle navíc nabízí širokou paletu chutí a můžete si připravit nejen obyčejné espresso, ale klidně také frappé, cappuccino či macchiato. Nevýhodou však může být to, že některé kapsle nejsou zrovna kvalitní, navíc je v nich káva namletá dlouho dopředu, takže logicky ztrácí svou chuť a aroma. Když se pak člověk zamyslí nad výdaji, dojde mu také, že káva z kapsle vyjde nakonec poměrně draho – i proto se tento typ přípravy hodí spíše pro občasné potěšení šálkem kávy než pro každodenní intenzivní konzumaci.

Automatický kávovar

Je velmi jednoduchý na obsluhu a kávu připraví stisknutím jednoho tlačítka. Obsahuje zabudovaný automatický mlýnek a zrna vždy umele až těsně před připravením nápoje. Dá se tedy spolehnout na to, že káva je čerstvá a bohatá na chuť i aroma. Milovníci latte či cappuccina si mohou pořídit kávovar se zásobníkem na mléko, který se o přípravu těchto nápojů postará zcela sám. Poloautomatické kávovary zase disponují tryskou na horkou páru, pomocí které si mléko jednoduše našleháte. Je ale třeba počítat s tím, že kvalitní kávovar bývá vyšší investice a vyžaduje také pravidelnou údržbu.

Pákový kávovar

Je to cesta pro labužníky a vyznavače intenzivní a plné chuti. Nemá zásobník na kávu, tu si musíte většinou sami namlít, natlačit ji do sítka a páku poté nasadit na samotný přístroj. Proces přípravy kávy tedy může být časově náročnější a také vyžaduje určité znalosti o hrubosti mletí, správném napěchování zásobníku apod. Po přípravě kávy vás také čeká čištění různých částí přístroje, nejlépe po každém použití. Na druhou stranu, s trochou tréninku se vám podaří vykouzlit vždy kvalitní espresso, které si nezadá s kdejakým šálkem z kavárny.

Překapávací kávovar

Jde o cenově nenáročný kávovar, který dokáže připravit větší množství kávy rychle a bez námahy. K přípravě se používá mletá káva, přes kterou protéká horká voda. Lógr se zachycuje v papírovém filtru a hotový nápoj stéká do konvice ve spodní části přístroje. Výsledná káva však bývá pro mnoho lidí poněkud hořká – není to tedy zrovna cesta pro fajnšmekry.

Dripper

Jedná se o nádobu ve tvaru trychtýře, do které se vkládá filtr. Jde o pomůcku pro jednoduchou alternativní přípravu kávy překapáváním. Funguje to velmi jednoduše – dripper se postaví na hrnek či konvičku a do nádoby poté postupně překape nápoj. Díky tomuto způsobu může káva získat velmi jedinečnou chuť, kdy vynikne každý ovocný tón i jemné rozdíly v chuti jednotlivých zrn.

French press

Vypadá jako skleněná konvička s pístem, který oddělí vytvořený nápoj od logru. Pro tento způsob přípravy budete potřebovat nahrubo namletou kávu. Je to velmi rychlé a efektivní, k přípravě kávy stačí horká voda. Stlačovací sítko na rozdíl od papírového filtru neodfiltruje oleje obsažené v kávě, takže takto připravená káva má velmi plnou chuť.

Aeropress

Při tomto způsobu přípravy se kombinuje filtrování kávy přes filtr a použitím tlaku, tedy v podstatě je to dokonalé spojení dripperu a french pressu. Příprava je velmi jednoduchá – namelete si kávu, kterou nasypete do válečku, nalijete horkou vodu, nasadíte sítko s filtrem a postavíte na hrnek. Poté kávu protlačíte. Chuťově může připomínat kávu překapávanou, je však mnohem plnější.

Moka konvička

Jedná se o velmi oblíbený způsob přípravy kávy. Konvičku koupíte za pár set korun, ale výsledný nápoj je velmi lahodný. Do spodní nádobky nalijete vodu, přidáte trychtýř, misku s kávou a horní nádobku. Konvičku poté dáte na sporák a za chvilku máte kávu. Káva z moka konvičky vyniká silnou chutí a vyšším obsahem kofeinu. Může mít ale i lehce připálenou chuť, protože se připravuje při varu. Není to tedy rozhodně pro každého, ale možná v ní najdete zalíbení i vy.

Vacuum pot

Díky tomuto přístroji si můžete připravit velmi jemnou kávu bez jakékoliv sedliny. Je to velmi příjemný rituál, který ale zabere nějaký čas, takže na ranní rychlou kávu před úprkem do práce to úplně není. Nejprve je nutné do spodní baňky nalít vroucí vodu, nasadit druhou baňku a zapálit kahan. Voda vystoupá do horní baňky, poté přidáte kávu a necháte ji zhruba dvě minuty louhovat, pak se kahan vypne a nápoj díky podtlaku proteče do spodní baňky. Je to způsob pro experimentátory a milovníky netradičních a nových postupů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button