Rady a tipyRecepty

Dopřejte si pistácie. Skvěle chutnají a dodají vám důležité živiny

Ořechy obecně patří k velmi zdravým zdrojům přírodních tuků. Jsou velmi zdravou svačinkou, kterou si můžete dopřát třeba každý den. Musíte však pamatovat na to, že ořechy jsou také velmi kaloricky náročné a nesmíte jich tedy sníst mnoho, aby se to negativně neprojevilo na vaší váze.

Pistácie jsou speciálně velmi oblíbené právě pro svou variabilitu. Dají se totiž jíst jak na slano tak i na sladko, a můžete je tedy využít v řadě pokrmů. Zvlášť pokud zbožňujete slané arašídy, mohou pro vás pistácie představovat zdravější variantu, která je bohatší na živiny. Obsahují velmi důležité vitamíny a minerály a pomáhají tělu například v boji proti kardiovaskulárním onemocněním.

Pistácie si dopřávejte ideálně v naturální formě, tedy bez soli a bez cukru. Samozřejmě si občas můžete udělat radost a maličko zhřešit, ale sůl v solených pistáciích je škodlivá pro vaše zdraví a měli byste se jí pokud možno vyhnout.

Výživová hodnota

Pistácie obsahují oproti jiným ořechům relativně menší množství kalorií. I přesto však v ničem nezaostávají ohledně obsahu výživných látek. Jsou skvělým zdrojem draslíku, mědi a vitamínu K, mají jej více než jakékoliv jiné jedlé ořechy. Asi 30 g pistácií, což tvoří malou svačinku, obsahuje 160 kalorií, 5 gramů bílkovin, 3 gramy vlákniny a 15 gramů tuku. Naplňuje denní potřebné množství vitamínu B6 ze čtvrtiny a a přibližně 15 % doporučené denní dávky hořčíku. Pistácie mají jemnou příjemnou chuť, která zachutná snad téměř každému. Většinou se prodávají ještě ve skořápce, z nichž musíte oříšek vyloupnout. Je však možné koupit i zcela vyloupané plody.

Kardiovaskulární zdraví

Pravidelná konzumace pistácií snižuje množství špatného cholesterolu v krvi. Byla provedena studie, při které bylo zjištěno, že lidé, kteří pravidelně jedli pistácie, měli na konci testu až o 20 % nižší hladinu cholesterolu v krvi, než lidé, kteří pistácie nejedli. Pistácie obsahují látku, která pomáhá cévám udržovat jejich pružnost a zabraňuje kornatění cév. Napomáhá také snižovat riziko vzniku krevních sraženin, a tím redukuje šanci na vznik mozkové příhody. Díky pistáciím budou vaše cévy i srdce zdravé.

Redukce váhy

Pistácie obsahují velké množství vlákniny, což napomáhá tomu, že se po jejich konzumaci cítíte více plní. I když tedy sníte relativně malé množství pistácií, je pravděpodobné, že už nebudete mít hlad nebo chuť na nic jiného. Tak mohou pistácie účinně pomáhat s redukční dietou a snižováním hmotnosti. Skvělé je konzumovat pistácie jako svačinu mezi jídly, protože vás bohatě uspokojí, ukojí váš hlad a navíc vám dodají potřebné živiny.

Je však naprosto nezbytné jíst pistácie v rozumném množství. Stále je nutné pamatovat na to, že jako všechny ořechy obsahují velké množství tuků a jsou kaloricky náročné. Malá hrstka je více než dost. Tuky obsažené v pistáciích jsou sice zdravější než ty, které získáte z hranolek, ale stejně dobře se mohou usadit a zůstat nevyužité.

Antioxidanty

Pistácie obsahují také velké množství antioxidantů. Zpomalují tedy proces stárnutí, čistí vaše tělo od toxinů a zabraňují ukládání nežádoucích látek v játrech nebo ledvinách. Můžete je konzumovat i v rámci cílené detoxikace organismu, kdy vám pomohou tělo očistit a zregenerovat.

Denně by je měl dospělý člověk sníst alespoň patnáct. Pomáhají při léčbě chorob trávicího traktu, dýchacích cest, anémie či žloutenky. Dopřát by si je měli zejména páni, protože zvyšují jejich plodnost.

Bylo také prokázáno, že pistácie jsou extrémně hořlavé, což je pro mnohé překvapující. Dokonce se mohou samy od sebe vznítit, proto je nikdy neskladujte ve velkém množství na jednom místě a chraňte je před vysokými teplotami nebo přímým slunečním zářením. Pistácie konzumujte čerstvé, pistáciová zmrzlina není ideálním způsobem, i když je jistě velmi chutná.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button