Recepty
Dietní gratinovaný (zapečený) špenát s parmezánem
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 1 hrnek jemně nakrájené cibule
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 3 hrnky nízkotučného mléka
- 1,3 kg jemně nakrájeného mraženého špenátu
- 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 hrnku strouhaného sýra (ideálná je sýr Gruyere)
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 210 °C. Ve větším hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte okolo 10 až 12 minut.
Krok 2
Přidejte mouku a muškátový oříšek, restujte další 2 minuty. Poté přidejte mléko a vařte do zhoustnutí okolo 5 až 7 minut. Z rozmrzlého špenátu vymačkejte vodu a přidejte jej do hrnce. Nasypte polovinu hrnku parmezánu a promíchejte. Okořeňte solí a pepřem.
Krok 3
Přendejte špenátovou směs do keramické zapékací mísy a na vrh nasypte zbytek parmezánu a Gruyere sýr.
Krok 4
Pečte 20 minut, dokud se nerozteče sýr na povrchu. Podávejte horké.