Exotická hvězda, to je karambola: Udělejte si z ní salát
Tato exotická plodina se objevuje na pultech našich obchodů povětšinou v předvánočním období. Pokud se rozhodnete pro její koupi, při výběru dejte pozor, aby nebyla moc potlučená a její barva by měla být žlutozelená.
Karambola v kuchyni
Než ji začnete příčně porcovat na plátky, pomocí obyčejné škrabky odstraňte silnější slupku na žebrech (cípech hvězdy).
Její využití je především jako dekorace nápojů, dortů pohárů a dalších dezertů. Lze ji přidat do exotických salátů. Dá se použít na přípravu džusů, rosolů i marmelád. Můžeme ji nakládat, gratinovat na grilu či v troubě.
Chuť dužiny je šťavnatá a sladkokyselá, způsobuje ji vysoký obsah kyseliny šťavelové, díky níž by se měla pojídat v malém množství, neboť by mohla způsobit otravu. Lidé mající problémy s ledvinami by se jí měli vyhýbat. Její chuť výborně doplní chuť ostatního tropického ovoce v salátu.
Má nízký obsah cukru, tělu dodá vitamín C, vápník, hořčík, železo, fosfor a rozpustnou vlákninu.