DárkyRecepty

Domácí gumoví medvídci: Ovocné potěšení bez chemie!

Také máte doma malé děti, které milují gumové medvídky a podobné sladkosti? Nebo jste snad vy sami závislí na těchto pochoutkách, ale dobře tušíte, že cpát do sebe tyhle sladkosti často není pro zdraví zrovna dobré?

Už se nemusíte omezovat – doma si můžete sami a jen ze čtyř ingrediencí vyrobit jedinečné gumové medvídky, které jsou daleko zdravější než ty komerční a také přesně víte, co obsahují. Ovocná šťáva jim také přirozeně dodává krásnou barvu. Tento recept neobsahuje žádná potravinářská barviva ani umělé přísady.

Co budete potřebovat?

  • Ovocná šťáva – k vytvoření barevných gumových medvídků můžete použít různé druhy šťáv, včetně jablečné šťávy, pomerančové šťávy, grapefruitové šťávy, šťávy z granátových jablek a šťávy z černých třešní. Dalšími džusy, které se skvěle hodí, jsou limetka, citronová nebo hroznová šťáva.
  • Med – Pokud nemáte po ruce med, můžete místo něj použít lžíci krystalového cukru nebo sladidlo ze stévie. Můžete také použít javorový sirup. Přidání dalšího sladidla nebo cukru není povinné, ale podle mého názoru tyto gumové bonbony chutnají lépe s větším množstvím cukru než jen s medem. Pokud nechcete přidávat cukr, můžete místo stévie / granulovaného cukru přidat další lžíci medu. Můžete také použít jiné druhy přírodního cukru, například kokosový cukr.
  • Neochucená želatina – Můžete použít prakticky jakoukoliv želatinu, kterou prodávají u vás v obchodě. Většina velkých obchodů s potravinami má v nabídce neochucenou želatinu nebo si ji můžete i objednat online. Chcete-li vyrobit veganské gumové bonbony, použijte 1 lžičku 100% práškového agaru. Nebudou však tuhnout tak jako se želatinou.

Použití správné formy

Většina malých silikonových forem bude fungovat s tímto receptem, takže můžete být kreativní i s tvarem těchto zdravých gumových bonbónů. Existují úžasné formy na mořské mušle a dinosaury, které jsou velmi zábavné. Můžete však také použít tradiční tvar medvídků nebo jiných zvířátek. Mějte však na paměti, že různé velikosti forem mohou změnit celkový počet gumových medvídků, které z jedné dávky vyrobíte – a medvídci mohou také hůře tuhnout. Obecně platí, že čím větší je forma, tím hůře budou postavičky držet finální tvar.

Většina těchto silikonových forem se dodává s kapátkem, které usnadňuje jejich plnění. Pokud ho nedostanete, vřele doporučuji jej někde sehnat – možná najdete nějaké kapátko po starých lécích nebo sérech na pleť.

Správné naplnění formiček

Je důležité naplnit formy až po okraj, aby gumoví medvídci měli správný tvar a také se daly z formy dobře vyklopit. Pokud tak neučiníte, bude zadní strana každého gumového medvídka zcela plochá a bude výrazně tenčí než tradiční gumový medvídek.

Každou formičku naplňte až po okraj, aby bylo vidět povrchové napětí, které udržuje šťávu na místě. Při plnění forem dávejte pozor, abyste do džusu nevytlačili vzduchové bubliny! Ty se usadí uvnitř nebo na povrchu želatiny a po vyklopení budou gumové bonbóny vypadat trochu divně. Vzhledem k tomu, že formy plníme zcela doplna, je vhodné umístit silikonové formy na plech na pečení, aby se lépe přemisťovaly do lednice.

Výroba různých příchutí gumídků

Nebojte se použít různé šťávy a vytvořit různé příchutě gumídků! Oblíbené varianty jsou s použitím jablečného džusu, pomerančového džusu, grapefruitového džusu a další.  Tyto šťávy vytvářejí krásné spektrum barev. Jen se určitě vyhněte ananasové, kiwi, mangové, zázvorové, papájové, fíkové nebo guajakové šťávě. Obsahují enzym (proteázu), který může zabránit pevnému ztuhnutí želatiny.

Tipy pro přípravu nejlepších zdravých gumových bonbónů:

  • Silikonové formy umístěte na plech, aby se s nimi dalo snadno pohybovat a nevylily se.
  • Vyčleňte si v ledničce prostor, abyste mohli formičky při chlazení postavit na rovnou plochu.
  • Poté, co přivedete směs ovocných šťáv k varu, nechte směs šťávy zchladnout.
  • Rozpuštěnou želatinu (želatinový prášek smíchaný s vodou) ihned přidejte do směsi šťávy, jinak ztuhne a bude se hůře míchat.
  • Dbejte na to, abyste ovocnou směs a želatinu míchali lžičkou nebo malou stěrkou, nikoliv metličkou! Metličkou se do směsi dostanou vzduchové bubliny, které pak způsobují problémy při lití do formiček.
  • Množství sladidel v těchto gumových bonbonech upravte podle svých preferencí. Můžete přidat až lžíci krystalového cukru nebo medu navíc, nebo med a cukr či stévii úplně vynechat.

ZDROJ: https://chelsweets.com/healthy-gummy-bears/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/barvy-sladkosti-mekky-koncepcni-5469204/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button