Spolupráce

Jak správně žehlit různé druhy materiálů?

Péče o textilie zahrnuje nejen správné praní a sušení, ale také vhodnou formu žehlení. Pokud budete používat správné metody péče o různé druhy tkanin, zajistíte jim dlouhou životnost i hezký vzhled – a v konečném důsledku také ušetříte, protože nejen oblečení, ale i jiné druhy prádla vydrží daleko déle.

Běžnou výbavou každé dnešní domácnosti určitě bývá napařovací žehlička, ale už méně lidí s ní umí skutečně správně zacházet. Zjistěte, jak pečovat o různé druhy textilií.

Bavlna

Bavlna je jedním z nejběžnějších materiálů a také patří k těm, které většinou žehlit musíme, takže se vyplatí vědět ji žehlit správně. Bavlněné oděvy je lepší žehlit, když jsou ještě mírně vlhké. Skvělou službu nám udělá také parní stanice, díky které se látka dokáže rychle prohřát a vyhladit, ale vlákna tím nebudou poškozena. Nemusíte se bát vyšších teplot, bavlna to snese.

Len

Len je oblíbenou tkaninou, která je úžasně prodyšná a příjemně se nosí. Bohužel se také dost snadno mačká, takže je potřeba si se žehlením dát trochu práce. Pokud ale použijete výkonný parní generátor, půjde žehlení snadno od ruky. Vyšší vlhkost společně s vyšší teplotou pomohou vyrovnat i záhyby na lnu. Dejte si pouze pozor na to, abyste do látky nezažehlili nějakou špínu nebo zašlý flek – už byste jej nikdy nevyprali.

Polyester a syntetické tkaniny

U těchto látek si dejte na žehlení pozor. Výhodou je, že mnohdy se ani nemačkají, a tudíž se žehlení vyhnete. Pokud je ale nutné, myslete na to, že je nezbytné nastavit žehličku na nižší teplotu. Lepší je také žehlit přes ochrannou tkaninu nebo používat žehličku se speciálním povrchem určeným pro syntetiku. Dostatečné množství páry pomůže látku také ochránit.

Hedvábí

Jde o nesmírně citlivou tkaninu, která vyžaduje speciální péči. Na žehličce tedy nastavte vždy co možná nejnižší teplotu a žehlete přes ochrannou látku. Vyhněte se použití páry, protože vlhkost může hedvábí poškodit.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button