Dům a zahradaRady a tipy

Nejšpinavější místa v kuchyni: Některá možná vůbec neuklízíte!

Kuchyně je možná srdcem domácnosti, a proto je často také nejšpinavějším místem v domě. Je zde zřejmý nepořádek – použité nádobí, lepkavá podlaha nebo zamaštěná trouba. Často se však zde vyskytují oblasti a předměty, které jsou přehlíženy. Možná vás pak překvapí, která místa v kuchyni patří k těm vůbec nejšpinavějším.

Všechny knoflíky, úchytky a dotykové displeje

Každý spotřebič ve vaší kuchyni má nějaký typ ovládacího panelu nebo rukojeti, které se dotýkáte při každém použití. Je důležité nezapomenout všechny tyto knoflíky, tlačítka nebo dotykové plošky každý týden umýt, protože při hloubkovém čištění kuchyně je často přehlížíme. Zvláště pokud se jich dotýkáte při vaření nebo manipulaci se syrovými potravinami. Nezapomeňte vyčistit táhla kuchyňských skříněk, rukojeti spotřebičů a ovládací panely pomocí dezinfekční utěrky nebo dezinfekčního čisticího prostředku ve spreji a čistého hadříku nebo papírové utěrky.

Dřez

Přestože kuchyňským dřezem protéká spousta vody, na povrchu se pravděpodobně skrývají mikroby, zejména ve štěrbinách v místě, kde se dřez spojuje s pultem, kolem odtoku a zátky.

Kuchyňský dřez by se měl dezinfikovat po každé přípravě jídla, mytí nádobí nebo alespoň jednou denně a nezapomínejte ani na úchyty a baterii a plochy pultu v blízkosti dřezu. Na nich se zachytí všechny cákance při oplachování kontaminovaných potravin.

Houbičky, kartáče a utěrky na nádobí

Ve snaze snížit používání papírových ručníků a jejich dopad na životní prostředí používá mnoho domácností houby, kartáče na drhnutí dřezu a látkové utěrky na nádobí. Bohužel kuchyňské houbičky a čisticí kartáče v sobě ukrývají vysoké množství bakterií, pokud nejsou řádně umyté a vydezinfikované.

Pokud tyto výrobky používáte, měli byste je po každé přípravě jídla nebo úklidu umýt v horké vodě. Kartáče na dřez a zeleninu lze po každém použití vložit do myčky nádobí, aby se důkladně vyčistily.

Chladnička

Již jsme diskutovali o tom, co se může skrývat na rukojetích a dotykových plochách chladničky, ale i při nízkých teplotách mohou uvnitř chladničky skutečně růst některé poměrně škodlivé bakterie.

Většina ovoce a zeleniny zůstane déle čerstvá, pokud je před uskladněním neumyjete. Je lepší skladovat je neumyté, aby se rychle nezkazilo, ale je důležité zásuvky často umývat, aby se zabránilo budoucí kontaminaci, protože v nich mohou zůstat zbytky potravin nebo bakterie.

Totéž se děje se syrovým masem, které je uloženo v chladničce. V zásuvkách a podél okrajů polic dochází k úniku tekutin z obalů a hromadění choroboplodných zárodků.

Chcete-li se zbavit všech druhů bakterií, stejně jako kvasinek a plísní, které se tam mohou množit, vyjměte zásuvky nebo police chladničky – pokud je to možné – jednou za měsíc a umyjte povrchy jemným mycím prostředkem a teplou nebo horkou vodou. Osušte je čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Kromě toho udělejte několik kroků navíc a utřete prach z horní části spotřebiče a vysajte i jeho zadní a spodní část. Pro vysávání cívek sejměte kryt ventilace. Prach na cívkách způsobuje, že se chladnička při chlazení více namáhá a spotřebovává více energie, a částečky potravin, které se pod nimi skrývají, jsou magnetem pro hmyz.

Prkénko na krájení

Krájecí prkénka, zejména dřevěná, mohou přechovávat bakterie v malých zákoutích, které se objeví i po jediném použití. Je důležité mít alespoň dvě samostatná prkénka: jednu pro ovoce a zeleninu a jednu pro maso. Snížíte tak křížovou kontaminaci při přípravě jídla.

Každé prkénko po každém použití umyjte horkou mýdlovou vodou a dobře opláchněte horkou vodou. Poté je zcela osušte papírovou utěrkou nebo čistou utěrkou na nádobí. Nenechávejte prkénka oschnout, protože bakterie milují teplé a vlhké prostředí. Můžete si také vybrat prkénka, která lze vložit do myčky nádobí, abyste je důkladně vyčistili.

Kávovar, mixér a malé spotřebiče

Dokonce i čistá voda, která se zdržuje v teplém a vlhkém prostředí, jako je kávovar, může vytvořit ideální prostředí pro růst bakterií, kvasinek a plísní. Některé malé spotřebiče je nutné čistit po každém použití.

Alespoň jednou týdně rozeberte a důkladně vyčistěte malé spotřebiče. Některé součásti lze bezpečně umístit do myčky nádobí, jiné je třeba umýt v horké mýdlové vodě a poté opláchnout v horké vodě a zcela vysušit. Stejný postup čištění by měl být aplikován na nádobí, jako jsou otvíráky na konzervy, odměrky a šálky.

Opakovaně použitelné krabičky na obědy, nákupní tašky a láhve na vodu

Při každém použití opakovaně uzavíratelné nádoby nebo opakovaně použitelné krabičky na oběd, nákupní tašky nebo láhve na vodu hrozí možnost křížové kontaminace bakteriemi, pokud nebyly správně vyčištěny.

Nádoby by se měly zcela rozebrat a vložit do myčky nádobí nebo umýt v horké mýdlové vodě, opláchnout v horké vodě a zcela vysušit. Většinu krabiček na svačinu a opakovaně použitelných nákupních tašek lze hodit do pračky na prádlo a důkladně vyčistit.

Dalším tipem pro nákupní tašky je jejich oddělené používání – jednu nebo více tašek určete na čisticí prostředky, jednu na syrové ovoce a zeleninu, jednu na syrové maso a jednu na balené zboží.

Solničky a pepřenky

Posledním špinavým místem jsou kuchyňské nádobky na sůl a pepř. Ty se často používají a často se jich dotýkáte při přípravě jídla. Po každé přípravě jídla je pečlivě otřete dezinfekční utěrkou a každý týden je důkladně vyčistěte.

Snad vás tento seznam inspiroval k tomu, abyste v kuchyni pořádně uklidili i na místech, kam obvykle s hadrem a dezinfekčním prostředkem tak často nezavítáte. Kumulace bakterií v kuchyni je značným rizikem pro zdraví, proto se vyplatí úklid nepodceňovat – pár minut denně vás může ušetřit spoustu starostí a zdravotních potíží.

ZDROJ: https://www.foodandwine.com/germiest-place-in-kitchen-7093969
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: PhotoMIX Company: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/213162/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button