Dům a zahradaRady a tipy

Úklid podle pravidel feng-šuej. Vneste do svého domu novou energii

Ačkoliv letošní jaro nebylo zrovna ukázkově slunečné, přesto nám sluneční paprsky a vyšší teploty dávají jasně najevo, že je čas na jarní úklid. Stejně jako se příroda pomalu probouzí ze zimního spánku, je načase dát „do pucu“ také naše bydlení a trochu osvěžit a oprášit i prostor, kde každodenně žijeme. Letos můžete zkusit úklid podle feng-šuej. Ten má za úkol zbavit interiér líné zimní energie, oživit ho a připravit na nadcházející měsíce. Zkuste to i vy – v takovém interiéru se jistě bude žít daleko lépe.

Nová energie

Feng-šuej je čínský myšlenkový proud, který se zabývá vztahem člověka k jeho okolnímu prostředí. Hlavním cílem je nastolit ve vašem bydlení harmonii potřebnou k ničím nerušenému proudění energie. V podstatě to znamená to, že dobrá energie dodá vašemu interiéru pocit klidu, bezpečí, spokojenosti a pohody. 

Velkým zlodějem pozitivní energie bývá hlavně nepořádek. Říká se, že v neuklizeném domě se nedá dobře soustředit, ani vést kvalitní vztahy. Pokud nepořádek překročí únosnou hranici, může u vás způsobit pocity únavy, otupělosti a demotivace. I proto se tedy vyplatí vykasat si rukávy a vrhnout se do úklidu.

Nebojte se dát věcem sbohem

Jednou ze zásad feng-šuej je nejen pravidelný úklid, ale také zbavování se nepořádku a věcí, které už vám nijak neslouží. Váš jarní úklid by tedy měl zahrnovat i pečlivé prostřižení šatstva, šuplíků, spíže, sklepu i půdy. Každou věc vezměte do ruky a pravdivě si odpovězte na otázku, zda jste ji za poslední rok použili a zda si dovedete představit, že by se vám v nejbližší době měla hodit. Můžete se také zeptat ve vašem okolí, zda by se někomu nehodila. Pokud nikoho takového nenajdete, je lepší věc prodat nebo vyhodit. Zbavte se také starých a nepotřebných účtenek, nefungujících spotřebičů a uschlých rostlin či jejich listů.

Kuchyň, koupelna, ložnice

Při jarním úklidu je potřeba soustředit se zejména na tři místnosti: kuchyni, koupelnu a ložnici. Protože právě zdravé jídlo je základem vašeho zdraví, měl by tomu odpovídat i stav místnosti, v níž pokrmy připravujete. Proto neváhejte pořádně vydrhnout kuchyňskou linku, kachličky, svítidla i spotřebiče. Nezanedbávejte ani jejich vnitřek, umyjte i nepoužívané nádobí a nezapomeňte na lednici a mrazák. 

V koupelně je dobré nejprve otevřít dokořán všechna okna, anebo alespoň pustit větráky a ventilaci na maximum. Je-li to třeba zbavte se také všech plísní a vlhkosti. Dejte vyprat ručníky a osušky, odstraňte vodní kámen, vydrhněte spáry, vyleštěte zrcadla i sanitární vybavení a protáhněte také odpady. Zaměřit byste se měli také na pračku a toaletu. Vyhoďte i všechny prázdné lahvičky od parfémů či kosmetiky.

Ložnice je místem, kde odpočíváte a čerpáte energii pro všechny své aktivity. Je tedy jasné, že v neuklizené a zaprášené místnosti tohle příliš dobře nepůjde. Ukliďte proto nejen viditelné povrchy a prostory, ale dopřejte péči i matraci a prostoru pod postelí, který by měl být podle pravidel feng-šuej prázdný.

Zaměřte se na vchody

Říká se, že oči jsou okna do duše. Ve feng-šuej zase platí, že okna jsou oči vašeho domu. Proto by nikdy neměla být špinavá a zaprášená. Vyplatí se je tedy mýt daleko častěji než jen jednou do roka. Dveře zase představují ústa, skrz něž pronášíte různé druhy energie. I ty je tedy nutné udržovat v dobrém stavu a pravidelně je zvenku i zevnitř mýt. Pořádně očistěte kliky, rámy, zvonek i rohožky.

Nechte byt dýchat svěží energií

Po velkém úklidu následuje ve feng šuej ještě jeden krok – energetická očista domu. Využít k ní můžete třeba vonné svíčky či vůni z vonných tyčinek a vykuřovadel. Hodit se bude jakákoliv relaxační vůně jako je šalvěj nebo levandule. Hodit se může také sůl, především ta mořská, která prý pohlcuje negativní energii. Do všech rohů místnosti nasypte hrst soli a nechte ji tam přes noc. Ráno ji vyhoďte rovnou do popelnice a dům pořádně vyvětrejte. Takto byste měli do svého domu přivábit pozitivní energii, která prostoupí váš interiér a umožní vám cítit se v něm dobře.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button