Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Zápach v domácnosti? Vyřešte jej díky tomuto skvělému nápadu

Zápach v domácnosti není ničím příjemným, na tom se jistě všichni shodneme. Často je ale těžké určit, kde přesně vzniká a také jak jej úspěšně a především trvale eliminovat. Není to někdy vůbec jednoduché. Možná už jste vyzkoušeli řadu sprejů nebo produktů, které slibují skvělé výsledky, ale nefunguje to tak, jak byste si přáli. Zkuste si dnes námi vyrobit vlastní přípravek, který je nejen o dost levnější, ale také účinnější než jiné produkty, které koupíte v obchodě.

Vyrobte si voňavé disky

Vyrobte si společně s námi tyto voňavé kotoučky, které nejen provoní váš celý byt, ale pachy navíc skutečně odstraní. Nemusíte se tedy bát, že jakmile vůně vyprchá, budete problém řešit nanovo.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky jedlé sody
  • 1 hrnek vody
  • 3 – 4 kapky levandulového nebo citrusového esenciálního oleje
  • tvořítko na led

Jak postupovat?

Přidejte 3 – 4 zvoleného esenciálního oleje do vody a řádně promíchejte. Můžete zvolit i kombinaci více vůní. Záleží na tom, co je vám příjemné a máte to rádi. Ovoněnou vodu nyní nalijte do připravené jedlé sody. Vodu přilévejte po částech, aby se vám nevytvořily hrudky a vždy dobře rozmíchejte. Pokračujte, dokud vám nevznikne tuhá pasta. Každá jedlá soda je malinko jiná, takže konzistenci postupně sledujte a vidíte-li, že je směs moc řídká nebo hustá, upravte poměr vody a sody. Vzniklou směs poté vložte do tvořítek na led.

Nechte tyto voňavé disky uschnout po dobu alespoň 24 – 48 hodin. Nebuďte netrpěliví a sušení nepodceňte, jinak by se vám disky mohly drolit a rozpadat.

Jak disky používat?

Disky máte připravené, tak jak s nimi nyní naložit? Kam a jak je umístit, aby skutečně zafungovaly vy se nemusely obávat nepříjemného zápachu?

Umístěte je všude tam, kde to chce trochu osvěžení. Ujistěte se ale, že jsou mimo dosah dětí a domácích mazlíčků. Nejsou sice nebezpečné natolik, aby mohly vašemu dítěti či mazlíčkovi skutečně ublížit, ale špatně by jim rozhodně mohlo být. Ideálními místy, kam disky dát jsou:

  • dno nádoby na odpadky
  • blízko kočičího záchodu
  • na tolatetu
  • do lednice
  • pod dřez nebo pod umyvadlo
  • do sklepa či na půdu

Jednoduše kamkoliv, kde bojujete s nepříjemným pachem a nemáte možnost jej eliminovat jinými způsoby. Jeden disk vydrží přibližně měsíc, než musí být nahrazen novým. Po celou dobu bude absorbovat nepříjemné pachy a dodávat vašemu domovu vůni svěžesti a čistoty.

Disk, který je již třeba vyměnit nicméně nemusíte vyhazovat! Můžete jej přidat do pracího prášku a použít jej k praní. Jedlá soda totiž skvěle pere a esenciální oleje dodají vašemu prádlu jemnou a příjemnou vůni. Nic tak nepřijde nazmar a vše se řádně zrecykluje! To je přístup, který udělá radost nejen vám, ale i životnímu prostředí.

Jak ještě napomoci redukci zápachu?

Kromě výše zmíněného receptu na výrobu domácích disků, které neutralizují zápach, existuje celá řada dalších tipů, jak se zápachem zatočit. Budete-li je pečlivě dodržovat, nemusíte se bát, že by se u vás nějaká návštěva cítila nepříjemně. Váš domov bude vonět čistotou a svěžestí.

  1. Do lednice dávejte potraviny v uzavřených obalech. Zápach z lednice vzniká právě tím, že se v lednici koncentrují pachy jednotlivých jídel a různě se promíchávají. Tím pak vzniká odér, který většinou není vůbec příjemný. Zabráníte tomu jednoduše – jídlo skladujte v pevně uzavřených nádobách, aby žádný pach nemohl uniknout.
  2. Odpadky vynášejte ideálně každý den. Pořiďte si raději menší odpadkový koš, který se rychleji zaplní. Možná přijdete o trochu svého komfortu, ale zabrání tím vzniku nepříjemných pachů nebo plísní.
  3. Dbejte na pravidelnou údržbu odtoků. Čas do času je pročistěte vhodným čisticím prostředkem a do odtoku nesplachujte vlasy, ani kousky jídla nebo další věci, které patří spíše do koše. Vyhnete se nepříjemným problémů s ucpanými vnitřními odpadními trubkami i nelibému zápachu.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button