Dům a zahradaRady a tipy

Uklízíte pravidelně? Tyto věci byste měli čistit každý den!

Úklid je velmi důležitý, každý z nás chce žít v domě, který je čistý a uklizený. Ve většině případů uklízíte pravidelně a průběžně. Takový větší úklid provádíte jednou za týden, kdy obvykle také vytíráte nebo vysáváte. Generální úklid se potom dělá jednou za dva měsíce, nebo co tři měsíce. Jenže existují věci, které je dobré čistit a uklízet pravidelně.

Pravidelný úklid

Váš domov asi přežije, když jeden večer neumyjete nádobí nebo jeden týden neutřete prach. Bude se sice vrstvit, ale další den to hravě doženete a uklidíte. Přirozeně si každý z nás chce najít nějaké zkratky a kličky, jak netrávit uklízením hodiny a hodiny. Nikdo z nás nemá moc uklízení rád, takže každý den pár hodin denně chodit po byte s prachovkou moc nechcete.

Nicméně existují věci, kterým je dobré věnovat o něco větší pozornost než těm ostatním. Jsou věci, které vydrží pár dní neuklizené, ale jsou také věci, které je nutno uklízet často, ideálně každý jeden den. Jaké věci to jsou? Připravili jsme pro vás seznam.

Kuchyňské ručníky a utěrky

Nedávné studie prokázaly, že ručníky a utěrky v kuchyni jsou velmi kontaminované. Podobně je to také s ručníky v koupelně. Využíváte je velmi často, v kuchyni jimi často otřete nejrůznější nečistoty a v koupelně do ručníků utíráte ruce. To je také důvod proč by se měly ručníky a utěrky měnit každých pár dní. Máte-li velkou rodinu, pak je dobré je měnit denně.

Kuchyňské dlaždice

Chcete-li si zjednodušit pravidelné čištění dlaždiček v koupelně pak po každé sprše otírejte dlaždičky. Díky tomu nebudou spáry a jednotlivé dlaždice místem pro růst bakterií a plísní.

Dřez v koupelně a kuchyni

Máte pocit, že pokaždé, co si umyjete ruce nebo umyjete nádobí v dřezu je dřez nebo umyvadlo čisté? Vždyť voda všechno očistí. Ovšem mýlíte se. Ve skutečnosti všechny bakterie, které byly na rukách nebo nádobí ulpívají na stěnách dřezu. Zde se drží, a když jej pořádně neumyjete, pak se mohou objevovat bakterie a plísně.

Kávovar

Vaříte si každé ráno kávu s pomocí kávovaru? Jde o místo, kde ulpívají často bakterie a plísně. Je nutno ho tedy denně čistit! Jednotlivé části kávovaru oddělte a pečlivě čistěte. Díky tomu snadno a rychle udržíte kávovar čistý a vaše ranní káva bude chutná.

Štětce na make-up

Používáte-li štětce dlouhou dobu a nečistíte, stanou se z nich ideální místa pro množení bakterií a plísní. A to všechno pak aplikujete na váš obličej. A to přeci nechcete! Štětce na make-up proto pravidelně čistěte. Ideálně po každém použití.

Kuchyňská prkénka

Prkénka na krájení jsou semeniště různých bakterií, nečistot a plísní. Je nutno je pravidelně umývat a ještě k tomu je dobré využít nějaký ten desinfekční prostředek. Je-li prkénko ze dřeva, pak jej namočte do směsi octa a vodu (poměr jedna ku jedné) a nechejte několik minut působit. Tento postup opakujte po každém vaření. Plísně a bakterie nebudou mít šanci se na povrchu udržet. Vyzkoušejte také desinfekci, smíchejte jednu čajovou lžičku jedlé sody a půl litru horké vody. Aplikujte na kuchyňské prkénko a nechejte 5 – 10 minut působit. Poté opláchněte teplou vodou.

Špinavé nádobí namočené ve vodě

Zanecháváte špinavé nádobí ve dřezu s tím, že to vydrží do rána, protože už se vám nádobí mýt nechce? Není to příliš dobrý zvyk. Ráno totiž budou nečistoty zaschlé a mytí nádobí tak bude náročnější než obvykle. Nádobí je dobré umývat po každém jídle, protože jedině tak se vám nádobí nebude ve dřezu kupit.

Kuchyňská houbička

V celé kuchyni je právě kuchyňská houbička tou nejšpinavější věcí. Používáte jí na mytí hrnců, hrníčků, pánviček, kuchyňských prkének a podobně. Ideální je houbičku desinfikovat pravidelně a to v mikrovlnné troubě. Jednoduše jej dejte do mikrovlnky a zapněte na nízký výkon asi na minutu až dvě. Během procesu dávejte pozor na houbičku, ihned mikrovlnku vypněte, když vidíte kouř.

Klíče

Klíče jsou zdrojem bakterií a to i kvůli tomu, že klíče takřka nikdy nečistíme. Dotýkáme se jich špinavýma rukama, v zámku také není dvakrát čisto. Často se válí v kapsách, taškách a kdekoliv jinde. Jsou semeniště bakterií a infekcí. Je dobré je tedy pravidelně čistit antiseptickými ubrousky.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button