Dům a zahradaRady a tipy

Dvířka pro psy a kočky: Zajistěte svým mazlíčkům svobodu

Máte doma zvířecího mazlíčka? Ať už je to pes nebo kočka, potřebují občas ven. Chcete – li jim umožnit průchod na terasu, balkon, do přízemí domu, do garáže nebo z ní, aniž byste jim dělali „vrátného“, pořiďte jim speciální dvířka. Umožní vašim čtyřnohým spolubydlícím pohodlný průchod, aniž byste museli nechávat pootevřené dveře, které by určitě přilákaly zloděje.

Výběr dvířek

První aspekt pro výběr je samozřejmě velikost, která hraje důležitou roli a to především u psů. Na trhu je celá řada variant do plastových i dřevěných dveří, ale také do stěny. Též můžete vybírat z různých druhů materiálů, nejčastěji je provedení plastové nebo hliníkové.

Bezpečnostní dvířka jsou v podstatě otvor ve dveřích, který umožňuje zvířecím obyvatelům volný pohyb z a do domu. Díky moderním technologiím můžete vybírat z celé škály možností. Pojďme se na některé typy podívat blíže.

Bezpečnostní dvířka s čtečkou mikročipů

Fungují u očipovaných psů nebo koček (mikročip je implantován na rameno zvířete a obsahuje jedinečné identifikační číslo, které je pak uloženo do čtečky), zabraňují vstupu cizích zvířat do vašeho domu. Čtečka rozezná ten správný mikročip a vpustí zvíře domů. Cizím návštěvníkům zůstanou dvířka zavřená, a tudíž se do domu nedostanou. Nechcete – li dát svého psa či kočku čipovat, dvířka fungují i na principu přívěsku na obojku, hrozí však riziko ztráty. Dvířka pohání baterie.

Bezpečnostní dvířka s manuálním ovládáním

Bezpečnostní dvířka s manuálním ovládáním s různým počtem poloh umožňují, dle počtu poloh, nastavit různý režim uzavírání – vstup, výstup, volný průchod či zcela zavřeno.

Většina moderních modelů má magnetickou aretaci výkyvné klapky, která umožní, po průchodu zvířete, návrat klapky do původní polohy. Díky tomu nedojde k jejímu pootevření při průvanu, nenaprší vám do předsíně, do domu se nedostanou nezvaní hosté (myši, žáby či hmyz) a v neposlední řadě brání úniku tepla a průniku pachů nebo zvuků.

Kam dvířka umístit?

Ideální je, pokud je můžete montovat před pořízením nových dveří nebo při rekonstrukci bytu. Nejjednodušší je montáž do venkovních dveří. Při umístění mějte na paměti, že psi dvířky prolézají – prostrčí nejprve hlavu, přední nohy a trup, teprve potom nohy zadní. Z toho důvodu se spodní hrana dvířek musí umístit do výšky hrudníku, nikoli na zem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button