Dům a zahradaRady a tipy

Jak uklízet s pomocí citronové šťávy vaši domácnost?

Také doma uklízíte s pomocí různých chemických prostředků? Jejich reklamy hlásají bezproblémové čištění. Špína nemá šanci, stačí jen setřít a máte hotovo. Zkoušeli jste však přírodní metody? Ty neobsahují žádné nebezpečné a agresivní látky. Vyzkoušejte sílu přírodních produktů.

Síla citronové šťávy

Citrony jsou nejen kyselým, ale velmi účinným ovocem, které může také v mnoha ohledech pomoci v domácnosti. Asi každý z nás už někdy pil vodu s citronem nebo konzumoval čaj ochucený touto šťávou, když jste byli nemocní. Citron je možno využívat také během úklidu. Jde o přírodní desinfekční prostředek, který umí odstranit skvrny a skvěle umí leštit například kovy. Jde o velmi levný prostředek, který je ekologicky šetrný. Kde všude můžete využít sílu citronu?

Čištění laminátových desek

Rozkrojte celý citron na polovinu a vytlačte z něj šťávu rovnou na laminátovou desku. Nechejte působit, dokud skvrny nezmizí. Následně opláchněte plochu vodou a vysušte. Kyselina citronová velmi rychle odstraní skvrny. Citronovou šťávu můžete také nahradit čerstvým citronem.

Čištění kuchyňské desky

Stejný postup funguje také u kuchyňského prkénka. Na něm se udržuje spousta bakterií. S pomocí citronu přejíždějte po skvrnách tam a zase zpátky, dokud fleky a skvrny nezmizí. Citron také současně desku desinfikuje.

Čištění mědi

Vezměte celý citron a rozkrojte jej napůl. Připravte si sůl a posypte jí kousek citronu. Sůl může být jakéhokoliv druhu, klasická kuchyňská nebo mořská a další. S pomocí citronu masírujte měď, můžete stlačit citron a omývat ve šťávě, dokud není kousek čistý. Jestliže je to potřeba, vezměte klidně další kousek citronu se solí. Opláchněte vodou a nechejte důkladně vysušit. Je důležité, aby například u měděné nádoby bylo dno čisté.

Skvrny na oblečení

Máte-li na oblečení nějakou tu skvrnu, pak vymačkejte z citronu šťávu a posypte vrchní část skvrny vinným kamenem. Rozetřete roztok a nechejte působit. Kyselina citronová pomáhá na skvrny. Ty mohou být různě silné, proto nechte směs působit opravdu dobře, 15 až 30 minut. Následně oblečení vyperte tak, jak jste zvyklí.

Oživení bílé barvy s citronovou šťávou

Smíchejte ½ šálku citronové šťávy (popřípadě plátky citronu) s jedním galonem velmi horké vody. Bílé oblečení namočte do tohoto roztoku a nechejte působit a to několik hodin až celou noc, v závislosti na tom, jak moc potřebujete mít oblečení bílé. Tento roztok nepoužívejte na hedvábí, je ideální pro bavlnu a polyester. Jednotlivé kusy oblečení dejte do pračky, směs nalijte do odměrek a vyperte jako obvykle. Nečekejte žádné zázraky v bělení.

Odstranění skvrn z Tupperware

Máte-li doma nádobí Tupperware, které na sobě, bohužel má nějaké ty skvrny, můžete je odstranit s pomocí citronové šťávy. Smíchejte citronovou šťávu s jedlou sodou. Do této směsi namočte citron a použijte jej k čištění. Pokud jsou skvrny silné, můžete nechat směs působit přes noc.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button