Recepty
Škvarkové pagáče jako od babičky
Budeme potřebovat:
- 1 kg polohrubé mouky
- 250 g másla nebo Palmarínu
- 1 žloutek
- 400 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 5 lžiček soli
- 1 kostku čerstvého droždí
- 1 lžičku cukru
- 450 g škvarků – mletých
- 3 lžíce sádla
Na potření: - vejce
A jak na to?
- Na pracovní desku nebo do misky nasypeme mouku. Uprostřed uděláme důlek, do něhož nasypeme cukr, rozmělní droždí a zalijeme teplým mlékem
- Když vyjde kvásek, vmícháme do mouky a přidáme i 1 lžíci sádla, změklé máslo, celé vejce, sůl, zbylé mléko. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce
- Těsto poprášíme moukou a přendáme do misky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout
Mleté škvarky smícháme se zbylou mastí – pokud jsou málo slané, dochutíme solí - Vykynuté těsto přendáme na pomoučený pracovní desku, rozválíme na tenký plát a potřeme 1/3 škvarkové směsi
- Následně těsto přendáme – spodní a vrchní okraj směrem do středu a pravý a levý okraj směrem do středu. Obrátíme a necháme 10 minut odpočívat. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme
- Poté, jak necháme těsto naposled odpočívat, rozválíme ho na tloušťku přibližně 1-1,5 cm a z těsta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – můžeme použít pohár nebo vykrajovátko. Na vrch pagáčiků můžeme otisknout mřížku na protlačování brambor, abychom získali pěkný mřížový vzor
- Pagáčiky přendáme na plech vyložený papírem na pečení a dokud se trouba rozehřeje, necháme je na plechu ještě podkynout (15-20 minut). Pečeme při teplotě 200 stupňů, dokud pagáčiky nejsou na povrchu zlatistohnedé
- Necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.