Ingredience
Těsto
- 1 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 2 1/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku holandského kakaa
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce insantní kávy
- 6 velkých vajec
- 4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 lžičky soli
Krém
- 450 g změklého másla
- 3 hrnky moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mátového extraktu
- 2 lžíce 12% smetany
- 1 hrnek čokoládových kousků
- několik kapek zeleného potravinářského barviva (volitelné)
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C. Tři formy o průměru 20 cm vymažte olejem a vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo s třtinovým cukrem. Přidejte kakao, mouku, kávu, promíchejte a přidejte vejce, vanilku a sůl. Promíchejte dohladka.
Krok 2
Rozdělte těsto rovnoměrně do forem a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevýjde čistá. Nechte úplně vychladnout a poté uvolněte z forem.
Krok 3
Na krém rozšlehejte máslo do běla a postupně přidejte moučkový cukr, sůl, vanilku a mátu, smetanu a barvivo. Vše promíchejte dohladka a krém dobře vyšlehejte. Opatrně vmíchejte čokoládové kousky. Na první korpus namažte třetinu krému, přiklopte druhým, namažte jej krémem a přiklopte posledním, kam namažte zbytek krému. Posypte trochou čokoládových kousků, jestli chcete.
Krok 4
Zakryjte a nechte v pokojové teplotě, než budete podávat. Zbytek skladujte v lednici.