Křupavá kuřecí stehýnka s krémovou rýží a tymiánem z jednoho hrnce
Ingredience
Kuře
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 kg kuřecích stehýnek
- 3 lžíce koření dle chuti
Rýže
- 2 lžíce másla
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 1 cibule, jemně pokrájená
- 1½ hrnku rýže
- ½ hrnku bílého vína
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1 hrnek mléka
- ½ lžičky soli
- černý pepř
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- ½ až 1 hrnek mléka
- snítka tymiánu
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Natřete kuře kořením, na pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte olej a dejte kuře kůží dolů. Restujte 3 minuty, pak zvyšte teplotu a opékejte další 2 minuty dohněda.
Poté dejte kuřecí na talíř, z pánve odstraňte přebytečný olej a vložte rozpustit máslo.
Přidejte česnek, cibuli a restujte 2 minuty dosklovata.
Přisypte rýži, víno a vařte 2 minuty, nebo dokud se většina vína nevyvaří. Přilijte vývar, mléko, sůl a pepř. Přiveďte k varu, vložte kuřecí stehýnka, přikryjte poklicí a přemístěte do trouby.
Pečte 20 minut s poklicí, poté ji sundejte a nechte péct dalších 10 minut, aby rýže změkla, ale nerozvařila se.
Vyndejte kuře z rýže a do pánve vmíchejte parmazán, máslo, tymián a mléko.
Servírujte rýži na talíře, navrch vložte kuře a ihned podávejte.