Recepty
9 výtečných receptů na domácí bylinková másla
Potřebujeme
Na česnekové bylinkové máslo
- 225g másla (pokojové teploty)
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaný)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaný)
- 1 lžíce čerstvé šalvěje (nasekané)
- sůl a pepř
Na máslo s petrželovou natí a citrónem
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
- 1 a 1/2 lžíce citrónové šťávy (přibližně z poloviny většího citrónu)
Na máslo se sýrem a pažitkou
- 225g másla (pokojové teploty)
- 4 lžíce sýra s modrou plísní (například nivy)
- 2 lžíce čerstvé pažitky (nasekané)
- sůl
Na čokoládové máslo s lískovými oříšky
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru
- 4 lžíce nasekaných opražených lískových oříšků
Na sladké máslo s ořechy a rozinkami
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 až 2 a 1/2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- půl lžičky mleté skořice
- půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 4 lžíce nasekaných opražených vlašských ořechů
- 4 lžíce rozinek
Na máslo s citrónem a estragonem
- 225g másla (pokojové teploty)
- kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
- šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
- 2 lžíce čerstvého estragonu (nasekaný)
- sůl
Na paprikové máslo
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce uzené papriky (můžete zakoupit ve specializovaných obchodech)
- 2 papričky jalapeño (bez semínek, nakrájené na jemno)
- sůl
Na limetkové máslo s koriandrem
- 225g másla (pokojové teploty)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 3 až 4 lžíce čerstvé koriandrové natě (nasekané)
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce nastrouhané limetkové kůry
Na máslo s citrónovou kůrou a kari kořením
- 225g másla pokojové teploty
- 4 lžíce kari koření
- 2 a 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 4 lžíce šalotky (nasekané)
- 4 lžičky čerstvé koriandrové natě (nasekané)
- 1 lžička chilli papriček (nasekaných, pouze pokud chcete máslo trochu ostřejší)
U tohoto másla je nejdříve potřeba osmahnout šalotku, až zesklovatí. Následně přidat kari a nechat zpěnit. Pak sundejte z ohně a až vše vychladne, můžete smíchat s máslem podle následujícího receptu.
Postup
Krok 1. Vložte máslo se všemi přísadami do velké misky.
Krok 2. Elektronickým šlehačem nebo vidličkou vpracuje přísady do másla.
Krok 3. Do plastové fólie nebo voskového papíru lžicí přesuneme máslo.
Krok 4. Zabalte do úhledného válečku a konce zavažte kouskem provázku. Skladujte v ledničce.