8 věcí, které byste ještě dnes měli vyhodit ze své kuchyně

Kuchyně je srdcem každé domácnosti. A protože v ní trávíme tolik času, může se stát, že mnoho předmětů je zastrčeno v zásuvkách a skříňkách a zapomene se na ně nebo se o nich domníváme, že se ztratily. Nebo víme, že je máme – jen je nemůžeme mezi nepořádkem najít. To může způsobit velkou frustraci, když jste uprostřed receptu a nemůžete najít, co potřebujete.
Řada takových věcí může navíc po určité době představovat již i bezpečnostní riziko. Vyhraďte si jeden víkend a zkuste dát svou kuchyni zase trochu do pořádku.
1. Staré houbičky
Studie z roku 2022 zjistila, že použité kuchyňské houbičky ukrývají množství různých typů potenciálně škodlivých bakterií. Je zajímavé, že tato studie také zjistila, že po čtyřech týdnech používání nebyly zjištěny žádné rozdíly v množství přítomných bakterií mezi běžnými houbičkami a antimikrobiálními houbičkami. Také kartáče používané k mytí nádobí měly tendenci obsahovat méně bakterií ve srovnání s houbičkami.
Životnost kuchyňské houbičky sice můžete prodloužit tím, že ji vyvaříte nebo ohřejete v mikrovlnné troubě (nikdy nedávejte houbičku s kovem do mikrovlnné trouby), ale ve skutečnosti neexistuje jediná spolehlivá metoda, která by zajistila, že houbička nebude kontaminovat ruce, kuchyňskou linku nebo potraviny. Místo toho doporučují kuchyňskou houbičku často vyměňovat. A pokud se u nich objeví jakýkoli nepříjemný zápach, je rozhodně čas je vyhodit.
2. Opotřebovaná prkénka na krájení
Udržování oddělených prkének na krájení – jednoho na syrové maso a mořské plody a druhého na zeleninu, chléb a většinu ostatních potravin – je bezpečnou praxí, která zabrání kontaminaci. Rýhy, které se na prkénku časem objeví, jsou však známkou opotřebení, které vyžaduje likvidaci. Drážky na opotřebovaném prkénku se obtížně důkladně čistí a mohou se stát živnou půdou pro bakterie, které mohou způsobit onemocnění.
Pokud dáváte přednost dřevěným krájecím prkénkům, kupte si prkénka vyrobená z bambusu, protože jsou tvrdší a méně porézní než jiné typy dřevěných prkének. Chcete-li udržet prkénka v čistotě mezi jednotlivými použitími, můžete prkénka vložit do myčky nádobí. Ta vyrobená z laminovaného dřeva by se měla mýt ručně, protože v myčce nádobí praskají a štěpí se.
3. Staré nádobí
Vaše částečně oprýskané a popraskané náčiní už do vaší kuchyně nepatří. Kousky zteřelé gumy se mohou rozpadnout do horkých tekutin nebo se do jídla může ulomit kousek dřeva.
Stejně jako opotřebovaná prkénka na krájení, i praskliny a štěrbiny ve starém náčiní ztěžují jeho čištění a jsou místem, kde se mohou množit bakterie. Pokud máte rádi určitou značku nebo typ nádobí, zvažte nákup několika duplikátů a jejich uložení pro pozdější použití.
4. Nepoužívané spotřebiče a jejich návody k použití
Je pravděpodobné, že máte nějaké malé kuchyňské spotřebiče, nástroje a pomůcky, které se časem nahromadily a jen zabírají místo. A přestože některé z nich mohou být výbornými pomocníky nebo řešením určitých situací, možná je nepotřebujete všechny do jednoho. Udělejte si (poctivou) inventuru a zvažte prodej nebo darování těch, které nepoužíváte. Při likvidaci nebo darování kuchyňského spotřebiče k němu přiložte návod k použití.
5. Koření, slámky a příbory na jídlo s sebou
Objednávky jídla s sebou někdy přinášejí přemíru balíčků s omáčkami, brček a příborů. Jejich vyhození do koše se může zdát nešetrné, ale pokud je nebudete používat, jen zabírají místo v kuchyni a vytvářejí nepořádek. Balíčky s kořením také mohou časem ztratit svou chuť a barvu, pokud zůstanou nevyužité.
Zkontrolujte jejich datum spotřeby a vyhoďte ty, které jsou prošlé. Pokud datum spotřeby není uvedeno, vyhoďte ty, které se zdají být staré, a ty, které se pravděpodobně nepoužijí. Až si budete příště objednávat jídlo s sebou, požádejte pouze o ty, které použijete, a ostatní odmítněte.
6. Staré koření
Celé koření vydrží dva až čtyři roky, zatímco mleté koření vydrží při pokojové teplotě až tři roky. I tak ale může koření časem ztratit velkou část své chuti a vůně a vyčichnout. A i když můžete prošlé koření oživit, je čas a místo, kde je vyhodit – například po třech nebo čtyřech letech nebo pokud netušíte, kdy jste je koupili.
Abyste se vyhnuli plýtvání potravinami, nakupujte koření v malých množstvích. Ještě lépe je nakupujte v oddělení volně loženého zboží v obchodě s potravinami, abyste se mohli rozhodnout, kolik jich potřebujete. Označení koření datem nákupu také pomáhá sledovat jeho trvanlivost.
7. Olej na vaření
Oleje na vaření nevydrží tak dlouho, jak si myslíte. Časem se stávají zatuchlými, žluklými a kyselými a ztrácejí své aromatické vlastnosti. Zatímco některé kuchyňské oleje mohou vydržet až rok po otevření, ne všechny druhy. Například láhev olivového oleje vydrží po otevření jen několik měsíců. Pokud si nejste jisti, jak dlouho byla láhev oleje otevřená, vyhoďte ji.
8. Potraviny spálené v mrazáku
Nezapomínejme na mrazák – v jeho temných zákoutích se může nacházet zmražené maso nebo jídlo. A protože spálení v mrazáku časem zhoršuje kvalitu potravin, uvolněte místo vyhozením těchto položek postižených spálením.
Při zmrazování zbytků je také dobré napsat datum, kdy byly zabaleny a vloženy do mrazničky. Ačkoli mohou vydržet neomezeně dlouho, pokud jsou uchovávány ve zmrazeném stavu, obecně se doporučuje konzumace do tří až čtyř měsíců, protože při delším ponechání mohou ztratit vlhkost a chuť.
Ať už je vaším cílem omezit plýtvání potravinami nebo dosáhnout minimalistické estetiky, pravidelné vyklízení kuchyně vám pomůže udržet v ní čistotu a pořádek a maximalizovat prostor. Zbavíte se nepotřebných věcí, ale také eliminujete riziko přenosu nepříjemných chorob a bakterií.
ZDROJ: https://www.eatingwell.com/10-things-in-your-kitchen-you-should-throw-away-now-8764372
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jean van der Meulen: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1599791/