Ukážeme Vám, jak připravit lahodný veganský falafel
Potřebujeme
- 425 g uvařené cizrny
- 15 g čerstvé petržele, nasekané
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 2 šalotky, nakrájené na větší kousky
- 17 g sezamových semínek
- 1 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky soli i pepře
- 3-4 lžíce hladké mouky
- 45 – 60 ml oleje
- strouhanku na obalení – volitelné
Postup
Krok 1
Vložte cizrnu, petržel, cibuli, česnek, sezamová semínka, kmín, sůl a pepř do food procesoru nebo mixéru a mixujte jen tak, aby se vše spojilo a trochu nasekalo. Poté postupně přidávejte mouku a v mezičasech promíchávejte v mixéru.
Krok 2
Přemístěte těsto do mísy, zakryjte potravinovou fólií a a nechte hodinu až dvě odpočívat v lednici. Tento krok můžete přeskočit, pokud spěcháte, ovšem těsto bude trochu lepivější. Jakmile je těsto vychlazené, rozdělte jej na přibližně 12 porcí a z každé vytvarujte malý bochánek, který pak obalte ve strouhance.
Na pánvi rozehřejte přibližně 2 lžíce oleje a smažte bochánky z obou stran přibližně 4 až 5 minut celkově.
Krok 3
Smažte do tmavší hnědé, hotové falafely skládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Podávejte s oblíbeným dresingem, hummusem nebo falafely naplňte pita chleba.