Recepty
Recept na batátovou pizzu bez mouky
Pokud jste na bezlepkové dietě, nebo mouku prostě nechcete jíst, neznamená to, že se musíte vzdát požitku z pizzy. Batátová pizza chutná výborně a přitom vás nijak nezatíží. Pizza navíc obsahuje vysokou dávku vlákniny, proto vás zasytí na několik hodin.
Ingredience
- 2 – 3 středně velkých batátů (takové množství, aby se z nastrouhaných naplnil jeden hrnek)
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 polévková lžíce italského koření (můžete použít například bazalku, oregáno či tymián)
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 hrnku pizza omáčky
- 1/2 hrnku mozzarelly
- cokoliv dalšího, čím si chcete pizzu dochutit a posypat (např. rajčata, žampiony, kukuřice)
Postup
- Předehřejte troubu na 200° C a postavte velký hrnec vody na plamen.
- Oloupejte batáty a nakrájejte je na čtverečky. Batáty vložte do vroucí vody, zmírněte plamen a vařte asi 20 minut.
- Batáty slijte a rozmačkejte je ve velké míse.
- Přidejte mandlovou mouku, jedlou sodu, koření a sůl. Rukama důkladně prohnětejte, aby se těsto podobalo oranžovému těstu na pizzu.
- Těsto vyválejte do velkého kruhu, mělo by být asi 1,5 cm tlusté.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte ve vyhřáté troubě 15 – 20 minut nebo dokud nejsou okraje těsta zbarvené do hněda.
- Pizzu vyjměte z trouby, přidejte omáčku, sýr a preferované sypání a dejte zpátky do trouby na 3 – 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Pizzu nakrájejte a nechte si chutnat.