Předávkování vitamíny se může týkat i vás. Jak jej poznáte a co vám hrozí?
Většina lidí obvykle řeší to, že nemají dostatek vitamínů. Je to běžný problém, který se dá řešit podáváním různých doplňků stravy, ale také úpravou jídelníčku. Možná jste ale netušili, že může nastat i zcela opačná situace – tedy stav, kdy je vitamínů v těle až příliš a může docházet k poškození některých funkcí našeho organismu. Právě k tzv. hypervitaminóze nejčastěji dochází v důsledku nadměrné a dlouhodobé konzumace různých doplňků stravy. I když si tedy myslíme, že pro své tělo dělám jen to nejlepší, ve skutečnosti mu můžeme spíše ubližovat. Pokud to s doplňky stravy přeženeme, mohou se dostavit nežádoucí účinky a reakce.
Nejedná se o příliš častý problém, koneckonců u vitaminových preparátů je vždycky uvedena doporučená denní dávka. Nicméně v poslední době se počet těchto případů zvyšuje, a to především proto, že lidé často berou dohromady více potravinových doplňků a už nesledují, kolik z nich obsahuje ten který vitamín. Někteří lidí také ze strachu před virózami nebo jinými nemocemi, zvyšují dávkování vitaminů ve snaze zvýšit účinek vitamínů na jejich zdravotní stav. Následkem toho se mohou dostavit první příznaky, které by nás měly varovat, že nic se nemá přehánět.
Vitaminy rozpustné ve vodě a tucích
Vitaminy se dělí do dvou skupin – na ty, které jsou rozpustné ve vodě a na rozpustné v tuku. První skupina je početnější a patří do ní například vitamin C a vitaminy skupiny B, například riboflavin (B2), niacin (B3) nebo biotin (B7). Pokud je v těle nadbytek těchto vitamínů, tělo je dokáže vyloučit močí nebo potem. Je proto celkem nepravděpodobné, že bychom se jimi nějak významně předávkovali. Přesto mohou citlivější jedinci pozorovat určité příznaky nebo nežádoucí účinky, pokud dlouhodobě konzumují nadbytečné množství těchto vitamínů.
U vitamínů rozpustných v tucích je však situace jiná. Ty se v těle hromadí poměrně snadno. Na tuky jsou vázány vitamin A, D, E a K. Jejich nadužívání způsobuje rychleji různé problémy.
Reakce vašeho těla
Asi nejběžnějším vitamínem, který lidé pravidelně doplňují, je vitamín C. Jeho lehký nadbytek se vyloučí z organismu poměrně rychle, ale přesto se může stát, že se jeho nadbytek projeví některými nepříjemnými příznaky. K těm může patřit průjem, nevolnost, někdy i křeče.
Nepříznivé důsledky může mít také nadužívání niacinu, tedy vitamínu B3. Jestliže je vaše dávka vyšší než 1-3 g denně, může to vést k vysokému krevnímu tlaku a bolesti břicha, později může dokonce docházet k negativnímu ovlivnění zraku a funkce jater.
Podobně problematické mohou být i vysoké dávky pyridoxinu (B6), který ve velkých dávkách způsobuje neurologické potíže, vyvolává kožní reakce a přecitlivělost na světlo. Pozor si dejte i na předávkování kyselinou listovou neboli vitamínem B9. Ten nepříznivě působí na duševní rovnováhu.
A a D mohou skutečně uškodit
Jak již bylo řečeno, větší pozor bychom měli věnovat dávkám vitamínů rozpustných v tucích. Například předávkování vitaminem A může vzniknout dokonce pouhou konzumací potravin, v nichž je obsažen. Jestliže tedy do vašeho každodenního jídelníčku patří některé druhy ryb (losos, pstruh) a tučné sýry (camembert, čedar), jehněčí či hovězí játra, ale také mrkev, špenát, meruňky nebo mandarinky, mějte se na pozoru.
Přemíra vitamínu A může tedy snadno vzniknout i u lidí, kteří jej nijak nesuplementují a ještě se i snaží stravovat vyvážené a zdravě. Jeho nadbytek způsobuje celkovou nevolnost a mdloby. Na druhou stranu je tento vitamin velmi důležitý pro svůj antioxidační účinek a nutně jej potřebuje také náš zrak a imunitní i rozmnožovací systém.
O vitamínu D se v poslední době hodně hovoří. Je totiž důležitý nejen v boji proti virózám, ale prospívá i trávení a imunitě. Přirozenou cestou ho získáváme z potravy a prostřednictvím slunečního záření. Statistiky ale ukazují, že současná generace lidí většinou nemá vitamínu D dostatek. Proto se doporučuje jej zejména v zimě dodávat tělu uměle. Je však třeba pamatovat i na to, že vyšší dávky „déčka“ způsobují srdeční arytmii, ztrátu hmotnosti a úbytek vápníku, což v krajních případech vede až k poškození některých orgánů.
Těhotné ženy mají výjimku
Zásobování organismu vitaminy a jejich potřeba je velmi individuální. Závisí na věku, celkovém zdravotním stavu a případně i různých chronických nemocech. Velmi specifický je příjem vitamínu zejména v těhotenství. Proto se nastávajícím maminkám doporučuje konzumovat doplňky stravy určené přímo pro těhotné ženy. Ty ostatní nemusí obsahovat dostatečné množství kyseliny listové, která je důležitá jako prevence vývojových vad u plodu.
Ideální pochopitelně je, když se nám daří pokrýt denní dávku vitaminu přirozenou cestou. V dnešní době to ale nemusí být tak lehké. Pokud si tedy nejste jisti, jak si stojíte právě vy, je dobrý nápad poradit se svým lékařem ještě před tím, než si sami začnete „ordinovat“ vlastní vitaminový koktejl.
ZDROJ: https://www.healthline.com/health/hypervitaminosis-a