Ostré nože: Naučte se je správně brousit a pečovat o jejich čepel

Pokud jste investovali do kvalitních nožů, je přirozené, že se o ně chcete řádně starat. Díky správné péči o nože budete mít vždy po ruce dokonale ostré ostří. Než se však ponoříme do péče o vaše nože, pojďme si na chvíli promluvit o správné bezpečnosti nožů.
Jak držet nůž
Způsob držení nože může také ovlivnit jeho bezpečnost. Někteří lidé mají instinkt držet nůž za rukojeť s ukazováčkem opřeným o hřbet nože. I když vám to může připadat normální nebo pohodlné, máte nad nožem jen minimální kontrolu a hrozí, že vám nůž vyklouzne. Navíc vysoká možnost pohybu ze strany na stranu, zatímco je čepel v kontaktu s deskou, rychle otupí ostří.
Nejlepší způsob držení nože se nazývá sevření dvěma prsty. Nůž uchopte do dominantní ruky. Palec a ukazováček sevřete u základny čepele přímo nad rukojetí. Prostřední kloub ukazováčku by měl být nahoře u hřbetu nože a špička prstu by měla směřovat dolů k čepeli, takže většina prstu je na boku čepele v rovině. Představte si pomyslnou čáru procházející čepelí nože, která spojuje polštářek palce se stranou kloubu ukazováku. Poté stočte poslední tři prsty dolů po rukojeti nože tak, aby základna čepele spočívala na prostředníčku. Může se zdát divné, že držíte skutečnou čepel, a ne jen rukojeť, ale tento způsob držení vám dává největší kontrolu nad nožem, zejména nad jeho špičkou, a vytváří větší páku, takže ke krájení je potřeba méně síly.
Kuchyňské nože jsou určeny pouze na jídlo
Nyní, když víte, jak bezpečně držet nůž, se podíváme na to, jak jej bezpečně používat tak, aby nedošlo k poškození ostří. I když je nůž nejdůležitějším nástrojem v kuchařově arzenálu, měli byste ho používat pouze ke krájení potravin. Nikdy nepoužívejte nůž k vypáčení konzervy nebo k roztržení obalu. Nejenže to noži škodí, ale může to být i nebezpečné, když je při těchto činnostech potřeba vyvinout velký tlak a nůž může snadno vyklouznout. Navíc nikdy nechcete řezat ve vzduchu nebo v ruce. Vždy se ujistěte, že nůž používáte naplocho na krájecím prkénku.
Stejně tak byste nože neměli používat ke krájení jiných materiálů včetně papíru, látek nebo třeba plastů – je to lákavé, protože ostrý nůž si dokáže poradit s takřka čímikoliv, ale opravdu významně si jej tím ničíte – a u drahých nožů je to skutečně velká škoda.
Význam udržování ostrosti
A konečně, tupý nůž je nebezpečný nůž. Může se zdát děsivé, že budete držet nůž ostrý jako břitva, ale ve skutečnosti je to nejbezpečnější varianta. Tupý nůž potřebuje k proříznutí předmětu mnohem větší sílu, takže musíte více tlačit, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že vám nůž vyklouzne a vpluje přímo do ruky. Ostrý nůž snadno rozřízne potraviny bez větší námahy. Pravidelné broušení a ostření nožů je významnou součástí bezpečného používání nože.
Jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením?
Abyste dosáhli co nejdelší životnosti svého nože, měli byste ho brousit pokaždé, když ho používáte. K tomu budete potřebovat honovací ocel, kterou můžete zakoupit online nebo tam, kde jste nůž koupili. Ocel držte v levé ruce směrem vzhůru a v mírném úhlu nakloněnou od sebe. Uchopte nůž do pravé ruky a počínaje ostřím na spodní straně nože položte nůž na přední stranu oceli tak, aby byl nůž umístěn na horní straně oceli. Nakloňte nůž do úhlu asi 20 stupňů a rychle táhněte nůž směrem k sobě dolů po oceli, přičemž pohybujte ostřím doprava tak, abyste skončili špičkou nože a rukojetí oceli. Tento postup opakujte, začněte s ocelí před nožem, stále začínejte u základny nože a táhněte dolů a napříč, abyste skončili špičkou u rukojeti. Tento postup opakujte střídavě na obě strany po každém průchodu 5 až 7krát. Pohybovat nožem směrem k sobě je vždy riskantní, proto začněte pomalu a buďte obzvlášť opatrní, až si to osvojíte.
Ostření
Na rozdíl od broušení je ostření proces, při kterém se ostří nože brousí a odstraňuje se fyzický materiál, aby se vytvořilo tenčí a ostřejší ostří. Existuje mnoho způsobů, jak nůž naostřit, ale nejčastěji se používají dva: stolní brousek nebo brusný kámen v domácí kuchyni.
Stolní nebo průtažný brousek je ruční zařízení, které obsahuje dvě štěrbiny ve tvaru V s brusným materiálem, jimiž se nůž protáhne po celé délce. Jedná se o vynikající volbu, pokud hledáte něco levného, rychlého a snadného. Není to příliš přesná metoda, takže pokud jste investovali do drahých nožů s jemnými úhly ostří, nemusí to být metoda pro vás.
Brusný kámen je výbornou volbou pro někoho, kdo používá nůž mnohem častěji a po delší dobu, nebo pro ty dražší typy nožů. Jedná se o nástroj, kdy ručně obrousíte každou hranu nože na brusném kameni. Zpočátku to může být poněkud složitější a vyžaduje to určitý cvik. Je to dobrá volba pro ty, kteří mají středně pokročilé nebo pokročilé znalosti péče o nože.
Další tipy, jak udržet nože ostré
Jakmile si dáte tu práci s broušením nože, budete se chtít postarat o to, aby ostří vydrželo déle mezi jednotlivými broušeními. Ano, nože jsou vyrobeny z tvrdého a odolného kovu, ale jejich ostří může být choulostivé a je třeba o ně náležitě pečovat, aby zůstaly ostré. Vždy používejte plastové nebo dřevěné krájecí prkénko, nikdy ne skleněné. Skleněná krájecí prkénka jsou pro vaše nože hrozná a během okamžiku opotřebují ostří.
Když už jsme u prkénka, mnoho lidí má nutkání škrábat ostřím nože po prkénku, aby na něj přendali cibuli do pánve nebo nabrali na kostičky nakrájenou mrkev – odolejte tomuto nutkání. Škrábání čepele nože o prkénko je zásadně nevhodné. Ostří se tím velmi opotřebovává, budete muset častěji brousit a časem si můžete nůž i zničit. Místo toho nůž otočte a neostrým hřbetem opatrně posouvejte nakrájené potraviny, kam potřebujete.
Čištění a skladování
Pokud si z tohoto článku odnesete pouze jednu informaci, pak prosím tuto: Nikdy a za žádných okolností nedávejte nůž do myčky nádobí. Klepání v ní, teplo a tlak vody čepel naprosto zničí. Kromě toho byste nůž nikdy neměli pouštět do dřezu. Cinkání o kov na dně dřezu může ostří vážně otupit. Po skončení používání nože jej buď položte na prkénko, dokud nebudete připraveni nůž uklidit, nebo jej ihned ručně umyjte, osušte a uložte. Tím výrazně prodloužíte životnost svého ostří.
Chcete-li nůž správně skladovat, neházejte jej do zásuvky nebo do nějakého stojanu na náčiní. Čepel nože by se neměla ničeho dotýkat, zejména jiného kovu. Nejlepší způsob, jak nůž skladovat, aby se zachovalo jeho ostří, je v plastovém pouzdře v zásuvce. Tato pouzdra můžete zakoupit u výrobce nože – nebo si za pár korun můžete na internetu pořídit pouzdra pro jakoukoli velikost a tvar čepele.
Někteří lidé rádi skladují své nože na magnetických lištách nebo v bloku na nože – toto však odborníci obvykle nedoporučují. Nože se mohou z magnetických lišt snadno odlepit, což může při pádu nůž zničit, nemluvě o tom, že to může být neuvěřitelně nebezpečné, zejména pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky. Navíc riskujete, že si o magnet omylem poškrábete čepel nebo narazíte do jiných nožů na liště, což ani jednomu z nich neprospívá.
Když už investujete do drahých nožů, byla by škoda si je zničit neopatrným zacházením. Myslete tedy na to a věnujte svým nožům náležitou péči.
ZDROJ: https://www.allrecipes.com/article/how-to-care-for-kitchen-knives/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-platkovani-krajeni-pohled-shora-8093942/