Dům a zahradaRady a tipy

Není jablko jako jablko. Tyto odrůdy jsou ideální na konzumaci, vaření i uskladnění

Jablka patří k již tradičním plodům, které si na české zahrádce můžeme vypěstovat. Většinu úrody ale nesníme hned, takže řešíme, zda ji uskladnit, zavařit nebo jinak zpracovat. Pravdou totiž je, že ne každá jablečná odrůda se na uskladnění hodí a existují jablka, která je lepší nejprve nechat uležet, než se do nich zakousnete. Na světě existuje více než 35 tisíc odrůd jablek. Je tedy jasné, že se jedná o nesmírně oblíbenou odrůdu, která si drží své postavení, i když jí konkuruje dnes i exotické ovoce.

Určitě se všichni neshodneme na jedné nejlepší odrůdě jablek. Každému chutná něco trochu jiného, někdo má rád šťavnatá křupavá jablíčka, druhý dává přednost sladkým plodům. Výběr je skutečně široký a v každém supermarketu dnes natrefíte na desítky druhů, které si můžete nakoupit dle libosti.

Zlatá hvězda

Mezi velmi populární odrůdy patří bezpochyby Zlatý delicious (Golden Delicious). Málokoho by dnes napadlo, že se nejedná o odrůdu cíleně šlechtěnou. Naopak toto jablko je vlastně zcela náhodný kříženec, který se objevil asi před dvě stě lety v USA. Má velmi křehkou a šťavnatou dužinu, která má sladkou a aromatickou chuť. Nejlépe se proto hodí k přímé spotřebě, ale využijete jej zcela jistě také při přípravě jablečných moučníků. Naopak není zcela ideální k dlouhému uskladnění.

Ideální na pečení

Ze zámoří se postupně rozšířila dnes velmi známá odrůda jménem Jonagold, která má několik dalších poddruhů podle barvy jejich slupky. Dužina těchto jablek je měkčí, ale šťavnatá a křupavá. Mají příjemně sladkokyselou chuť, což z nich dělá perfektní odrůdu na pečení a odšťavnění. Velmi dobře vydrží i delší skladování, bez potíží je můžete uložit až do jara.

Vydrží dlouho

Další vynikající odrůdou, která vám dlouho vydrží, je Granny Smith. Její jméno připomíná paní Marii Ann Smith, která tento druh před více než 150 lety vyšlechtila v Austrálii. Jablko má příjemně šťavnatou pevnou dužinu a typické je jeho aroma vonící po trávě. Slupka také bývá výjimečně lesklá díky jemně voskovanému povrchu. Má jemně nakyslou chuť, a proto se perfektně hodí do ovocných salátů a do moučníků, například štrůdlů.

Klasika, která neomrzí

Dlouholetou klasikou je Idared, který má dlouhou tradici pěstování i v českých podmínkách. Menší červené plody se pyšní jemnou navinulou chutí, kterou oceníte hlavně v kuchyni. Pokud máte rádi křížaly, pak vsaďte určitě na odrůdu Gala, kterou vedle toho využijete i v kuchyni a velmi dobře zvládá i uskladnění přes zimu.

Ryze české

U nás má pěstování jabloní dlouhou tradici a čeští sadaři a pětileté se zasloužili o dvě známé a velmi kvalitní odrůdy, které určitě stojí za pozornost. Jednou z nich je Šampion, který má šťavnatou a křehkou žlutobílou dužinu. Nejlépe jeho chuť vynikne ihned po sklizni na konci září, kvalitní vydrží přibližně do Vánoc, ale pak začne moučnatět a ztrácí chuť. Velmi kvalitní odrůdou je také Rubín s pevnou a velmi šťavnatou dužinou. Je typický svou sladce navinulou aromatickou chutí a širokým využitím.

Osvědčené místní odrůdy

Dříve mělo pěstování jabloní větší tradici a téměř každý region se pyšnil vlastní odrůdou. Některé z nich se zachovaly dodnes a můžete si dokonce pořídit jejich sazenice a vypěstovat si vlastní netradiční odrůdy i u vás na zahradě. Obvykle tyto plody nebývají tak krásné a velké jako u nových druhů, ale chuťově je rozhodně o co stát. Navíc také bývají odolnější vůči chladu a škůdcům, dávají bohatou úrodu a většinou jsou určeny k dlouhodobému uskladnění.

ZDROJ: https://www.vitalia.cz/clanky/atlas-jablek-16-oblibenych-odrud/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button