Recepty
Krémový dezert „Čokoládové nebe“
- Porcí: 12
- Čas přípravy: 15 minut
- Čas pečení: 30 – 35 minut
Ingredience
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 a 1/4 hrnku hnědého cukru
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek nasekané hořké čokolády (můžete čokoládu nasekat, nastrouhat nebo použít kupované čokoládové lupínky)
- 2 polévkové lžíce másla
- 60 g hořké čokolády
- 2 hrnky podmáslí
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu (pokud extrakt nemáte, můžete ho nahradit vanilkovým cukrem)
- 1/2 hrnku + 2 lžíce holandského kakaa
- 2 a 1/2 hrnku vroucí vody
Postup
- Dejte předehřát troubu na 180°C. Vymažte formu na dort a dejte ji stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, 1 hrnek hnědého cukru, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Důkladně promíchejte. Pokud jsou ve směsi hrudky cukru, rozdrťte je rukama. Vmíchejte nastrouhanou čokoládu a dejte stranou.
- Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu.
- Zvlášť v malém hrnci zahřejte na velmi mírném ohni podmáslí. Přiveďte k varu a nechte chvíli probublat. Odstavte z ohně.
- Do směsi rozpuštěného másla a čokolády vmíchejte vanilkový extrakt. Smíchejte se suchou směsí. Přidejte podmáslí a důkladně promíchejte. Vlijte do připravené vymazané formy na dort.
- V malé míse smíchejte zbývající hnědý cukr (1 a 1/4 hrnku) s holandským kakaem. Promíchejte dohladka. Směsí posypeme těsto ve formě na dort.
- Celé to polijte 2 a 1/2 hrnky vroucí vody. Bude to vypadat, že to celé kazíte, ale nebojte.
- Opatrně vložte těsto do předehřáté trouby. Pečte 30 – 35 minut nebo dokud není těsto na dotek pevné.
- Dort vyjměte z trouby a nechte vychladnout alespoň 30 minut.
- Při podávání porci vždy otočte tak, že se ze spodku dortu stane poleva. Pokud chcete dort více nazdobit, rozpusťe si více čokolády s máslem a naservírovanou porci polijte extra polevou.
- Doporučujeme podávat ozdobené vanilkovou zmrzlinou, ale není to nutné.