Recepty

Krémový dezert „Čokoládové nebe“

  • Porcí: 12
  • Čas přípravy: 15 minut
  • Čas pečení: 30 – 35 minut

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 a 1/4 hrnku hnědého cukru
  •  3 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 hrnek nasekané hořké čokolády (můžete čokoládu nasekat, nastrouhat nebo použít kupované čokoládové lupínky)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 60 g hořké čokolády
  • 2 hrnky podmáslí
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu (pokud extrakt nemáte, můžete ho nahradit vanilkovým cukrem)
  • 1/2 hrnku + 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 a 1/2 hrnku vroucí vody

Postup

Chocolate-Pudding-Cake-31

  1. Dejte předehřát troubu na 180°C. Vymažte formu na dort a dejte ji stranou.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, 1 hrnek hnědého cukru, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Důkladně promíchejte. Pokud jsou ve směsi hrudky cukru, rozdrťte je rukama. Vmíchejte nastrouhanou čokoládu a dejte stranou.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu.
  4. Zvlášť v malém hrnci zahřejte na velmi mírném ohni podmáslí. Přiveďte k varu a nechte chvíli probublat. Odstavte z ohně.
  5. Do směsi rozpuštěného másla a čokolády vmíchejte vanilkový extrakt. Smíchejte se suchou směsí. Přidejte podmáslí a důkladně promíchejte. Vlijte do připravené vymazané formy na dort.
  6. V malé míse smíchejte zbývající hnědý cukr (1 a 1/4 hrnku) s holandským kakaem. Promíchejte dohladka. Směsí posypeme těsto ve formě na dort.
  7. Celé to polijte 2 a 1/2 hrnky vroucí vody. Bude to vypadat, že to celé kazíte, ale nebojte.
  8. Opatrně vložte těsto do předehřáté trouby. Pečte 30 – 35 minut nebo dokud není těsto na dotek pevné.
  9. Dort vyjměte z trouby a nechte vychladnout alespoň 30 minut.
  10. Při podávání porci vždy otočte tak, že se ze spodku dortu stane poleva. Pokud chcete dort více nazdobit, rozpusťe si více čokolády s máslem a naservírovanou porci polijte extra polevou.
  11. Doporučujeme podávat ozdobené vanilkovou zmrzlinou, ale není to nutné.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button