Dům a zahradaRady a tipy

Kam s velkým nákupem? Naučte se skladovat potraviny tak, aby vydržely čerstvé a chutné

Snažíte se nakupovat co nejméně a domů tedy jezdíte vždy s taškami nacpanými k prasknutí? Dělat si zásoby není nutné, ale je jasné, že nechcete do obchodu mířit každý den. Je tedy rozhodně na místě dělat třeba jedenkrát do týdne větší nákup, který vám vystačí co nejdéle. Jenže pokud nežijete pouze na rýži nebo těstovinách (což rozhodně nedoporučujeme), určitě řešíte problém, jak všechno to jídlo uskladnit, aby se nezkazilo a vydrželo co nejdéle chutné a čerstvé. Co všechno musí přijít do lednice a co zvládne bez potíží přežít i mimo ni? Jak naložit se zeleninou a ovocem a co uzeniny, sýry nebo jogurty?

Pečivo

Nakupovat hodně pečiva do zásoby je náročné. Velmi rychle totiž ztrácí ne čerstvosti a chutnosti. Někdy jsou rohlíky již druhý den tvrdé a prakticky nepoživatelné. Jak je tedy uskladňovat efektivněji? Pečivo skladujte na suchém a temném místě s teplotou maximálně 25 °C. Samozřejmostí je nenechávat jej nezakryté na vzduchu, protože tak tvrdne ještě rychleji. Pozor si dejte ale také na všeobecně využívaný igelit, tam už po čtyřech hodinách začíná gumovatět a může i plesnivět. Jaká je tedy ideální varianta? Nejlepší je dát pečivo do lněného sáčku nebo jej zabalit do čisté utěrky. Bílé pečivo můžete skladovat také v plastových nebo skleněných dózách s víkem. Můžete pečivo zamrazit? Ano, můžete, i když po rozmrznutí už samozřejmě nebude mít konzistenci jako když je zcela čerstvé.

Maso

Maso může být příčinou mnoha komplikací, proto jej kupujte vždy kvalitní a čerstvé. Jestliže kupujete maso nebalené, kdy není jasné, jak dlouho je po porážce, doporučuje se maso zpracovat do dvou dnů. Takové maso lze i zmrazit, ale pozor, abyste ho v mrazáku neměli moc dlouho. I v mrazáku maso pracuje, může vysychat nebo může dojít ke změně barvy a žluknutí tuku (zdroj: článek o výběru mrazáku, Arecenze.cz). Jestliže jste si jisti čerstvostí masa a chcete ho zpracovat až za pár dní, je nejlepší uložit jej do uzavíratelné dózy do lednice, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin. Maso se také nedoporučuje omývat vodou, jelikož tak poškodíte jeho přirozenou ochrannou vrstvu, která zabraňuje jeho vysychání.

Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce se neskladuje příliš snadno, kupujte ji tedy spíše po menším množstvím a dbejte na to, aby nebyla poškozená, vlhká nebo s počínající plísní. Pro uchování maximální čerstvosti je nutné každému druhu dopřát takovou teplotu, kterou potřebuje. Ta se může velmi lišit druh od druhu. Jablka vyžadují teplotu mezi 2–3 °C, papriky 7 °C, banány 12–13 °C, rajčata 7–13 °C, pomeranče 3 °C, citrony 14 °C, grapefruity 10 °C, brambory 3 °C. Pokud tyto teploty dodržíte, pak je velká šance, že vám ovoce i zelenina vydrží dlouho čerstvé. Jak asi ale sami tušíte, v bytě není úplně snadné toho dosáhnout. Je však možné ovoce i zeleninu zamrazit. Tím sice částečně ztratíte některé živiny, ale ty se ztrácí stejně i při tepelné úpravě nebo při loupání slupky.

Uzeniny

Optimální teplota pro skladování uzenin je 3–4 °C, patří tedy jednoznačně do lednice a ani tam by neměly ležet příliš dlouho. Vakuované produkty skladujte dle pokynů na obalu, ale jakmile je otevřete, vyjměte je z plastu a dejte do misky se vzduchotěsným víčkem. Uzeniny, které zakoupíte na pultovém prodeji, nikdy nenechávejte v původním obalu. Dejte je raději do papíru, nebo přeložte do krabičky. Špekáčky, měkké salámy, ale třeba i šunka patří do chladničky do teploty 1–5 °C. I tak je ale dobré zkonzumovat je do dvou dnů. Uzeniny ale nepatří k nejzdravějším potravinám, a tak když si od nich dopřejete malý půst během karantény, jistě to nikomu neuškodí.

Vejce

Pozor si dejte na kartonové plato, ve kterém e vejce prodávají – může být zamořeno bakteriemi a nečistotami, které do lednice nechcete dávat. Proto vajíčka raději rovnu přemístěte – některé lednice na ně dokonce mají speciální držáčky. Vejce skladujte v chladničce tam, kde se při otevření lednice nemění teplota, tedy ideálně někde vzadu. Udržujte je při teplotě 5–8 °C, a pokud nemáte v lednici místo, přečkají i mimo ni při teplotě až do 18 °C.

Mléčné výrobky

Ty samozřejmě také patří do lednice, klidně do vyšší části, kde je teplota okolo 4–8 °C. Trvanlivé výrobky nicméně vydrží až teplotu do 24 °C, vždy je doporučené skladování popsáno na obalu, takže se nebojte řídit těmito instrukcemi. Otevřený produkt byste měli sníst maximálně do dvou dnů, proto je lepší se předzásobit víc kusy menšího objemu než jedním velkým. To platí zejména pro velká balení jogurtů. Pokud jej plánujete konzumovat celý týden, není to úplně nejlepší řešení. V takovém případě kupte raději menší kelímky, byť je to méně ekologické řešení.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button