Rady a tipyZajímavé článkyZdraví

Jaké potraviny byste neměli skladovat v lednici? Vsadíme se, že mnoho z nich tam máte

Pokud jde o ovoce, zeleninu a další potraviny, může být naším prvním instinktem uložit vše do chladničky, abychom se pokusili udržet je co nejdéle čerstvé. Přestože některé potraviny byste měli uchovávat v chladničce vždy, například mrkev, bobulovité ovoce a většinu sýrů, není to univerzální pravidlo -a mnohdy ledničku zbytečně zaplňujeme potravinami, které zde vůbec nemají co dělat.

Nízká teplota a vlhkost v chladničce může mít na některé čerstvé produkty a potraviny negativní vliv. Polička ve spíži může právě poskytnout ideální prostředí pro vaše potraviny, takže se nenechte vždy zlákat k uložení všech potravin do lednice.

Rajčata

Čerstvá rajčata do lednice nepatří – daleko lepší službu jim uděláte, pokud je uložíte jen do spíže nebo na pult. Chladná a vlhká atmosféra uvnitř lednice může ovlivnit strukturu rajčat dříve, než je stihnete použít. Ujistěte se, že jsou mimo dosah přímého slunečního světla. Cherry rajčata jsou jedinou odrůdou, která má tendenci vydržet v lednici, aniž by se příliš rychle změnila jejich struktura a chuť. Obecně lze ale říct, že uchovávat rajčata mimo lednici jim prospěje a pomůže vám zachovat jejich chuť.

Cibule

Většině druhů cibule se nejlépe daří, když je skladována při pokojové teplotě, nejlépe ve spíži mimo dosah přímého slunečního světla a mimo dosah zbytkového tepla ze sporáku nebo trouby. Je také nejlepší skladovat ji samostatně, nikoliv poblíž jiné zeleniny, včetně brambor nebo ovoce. Pokud cibule začne klíčit, může uvolňovat nepříjemný zápach – pak je načase ji urychleně spotřebovat. Po nakrájení cibule lze zbylé kousky uložit do igelitového sáčku nebo do vzduchotěsné nádoby v lednici.

Brambory

Neexistuje absolutně žádný důvod pro skladování brambor v chladničce. Nejvhodnější je chlad a sucho, takže nejlepším místem pro brambory je spíž, nejlépe v košíku nebo papírovém sáčku. Chladné teploty mají tendenci ovlivňovat strukturu brambor tím, že rozkládají škroby a brambory jsou pak moučné nebo nechtěně sladké.

Olej

Mělo by to být samozřejmé. Udělejte to jednou a už to pravděpodobně nebudete dělat znovu. Oleje jako olivový, avokádový nebo rostlinný olej při nízkých teplotách houstnou nebo tuhnou, což není úplně ideální, když přijde čas začít vařit. Skladujte je na chladném a tmavém místě mimo dosah světla – ideálně ne přímo la lince, ale spíše v uzavřeném prostoru skříňky nebo spíže.

Banány

Aby banán chutnal co nejlépe, měl by být uchováván při pokojové teplotě, zejména pokud vyžaduje delší zrání. Jakmile banány začnou hnědnout, okamžitě je použijte (banánový chléb nebo jiný dezert je ze zralých banánů naprosto nejlepší) nebo je zmrazte na později. Mějte na paměti, že banány mohou způsobit rychlejší dozrávání okolního ovoce, proto je podle toho umístěte.

Káva

Kávu je třeba uchovávat mimo dosah jakékoliv vlhkosti, aby nepodléhala plísni nebo aby se nezničila její chuť dříve, než ji stihnete spotřebovat na výrobu chutného nápoje. Uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě na lince nebo ve spíži. Proběhla debata o skladování kávových zrn v mrazáku před mletím, aby se zvýšila jejich chuť, ale to funguje pouze v případě, že jsou zrna správně uzavřena ve vzduchotěsné nádobě.

Med

Nízké teploty mohou způsobit, že med zkrystalizuje rychleji, než když je skladován na tmavém a chladném místě, například ve spíži. Mějte na paměti, že časem med vždy nakonec zkrystalizuje – není to na závadu a snadno se to dá napravit rozehřátím medu na plotně ve vodní lázni.

Chléb

Říká se, že chladnička sice pomáhá chránit chléb před plesnivěním, ale vlhkost v chladničce odčerpává z chleba vlhkost a zanechává vám mdlé a suché krajíce. Nechcete přece, aby vaše tvrdá práce na domácím bochníku přišla vniveč. Místo toho ho uložte do mrazáku a poté

Avokádo

Chladnička zpomalí proces zrání avokáda, takže pokud nejste zahlceni příliš velkým množstvím avokáda pro týdenní použití, uchovávejte je při pokojové teplotě. Chladné teploty také zpevňují strukturu zralého avokáda, což pro někoho nemusí být ideální, pokud jde o jídlo. Po rozkrojení uložte všechny půlky do plastového sáčku nebo nádoby s víkem do lednice. Abyste zabránili nežádoucímu hnědnutí.

Česnek

Palici česneku je nejlepší skladovat spolu s cibulí a bramborami v chladné a tmavé spíži, dokud ji neotevřete. Po rozkrojení ji uložte do lednice.

Melouny

Celé melouny, které jste si právě vyzvedli v obchodě, byste měli z mnoha důvodů skladovat na kuchyňské lince. Dokonce i melouny, které při pokojové teplotě nedozrávají nebo nesládnou budou ve výsledku chutnější.

Mnoho melounů se sklízí ještě před dosažením plné zralosti a byly vyšlechtěny tak, aby dále dozrávaly mimo révu. Měly by se ponechat na pultu, dokud tohoto bodu nedosáhnou. K melounu si přičichněte – pokud sladce voní, je to známka toho, že je meloun připraven ke krájení a konzumaci. Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.

Broskve, švestky a nektarinky

Už jste někdy kousli do broskve, která byla tvrdá jako kámen? To je experiment, který byste pravděpodobně nechtěli opakovat. Nechte tyto peckoviny při pokojové teplotě, dokud nezměknou a nezesládnou. Uložení do papírového sáčku může tento proces urychlit. Jakmile jsou peckoviny zralé, můžete je vložit do chladničky, ale mějte na paměti, že suchý vzduch nakonec ovoce vysuší a zvrásní.

Tak jak jste na tom? Kolik ze „zakázaných“ potravin skladujete v lednici? Sami si vyzkoušejte, že těmto potravinám se skutečně bude lépe dařit mimo lednici a odmění se vám lepší a výraznější chutí. Samozřejmě pamatujte na to, že zejména v létě se všechny potraviny budou rychleji kazit, a proto raději nenakupujte do zásoby.

ZDROJ: https://www.kitchenaid.com/pinch-of-help/major-appliances/foods-that-should-not-be-refrigerated.html
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zelenina-ovoce-lahodny-4443433/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button