Dřevěné kuchyňské náčiní jako nejlepší a nejzdravější řešení pro přípravu jídel

Každý v kuchyni používáme spoustu různého nádobí a náčiní, které je vyrobeno z různorodých materiálů. Zatímco o kovových nástrojích víme, že mohou poškodit citlivé povrchy z teflonu, u jiných materiálů pravděpodobně nemáme tolik povědomí o tom, jak jsou šetřené či bezpečné.
Výhody dřevěného náčiní
Oproti jiným materiálům patří dřevo k těm nejšetrnějším a nejvhodnějším s ohledem na zdraví. Dřevo je udržitelný a obnovitelný přírodní materiál, který se úspěšně používá po staletí. Misky, lžíce a prkénka ze dřeva nereagují s potravinami a neuvolňují nebezpečné látky, což se ale nedá říct o spoustě nádobí a náčiní z plastových hmot.
Právě plast může zejména při působení tepla uvolňovat nejen nebezpečné sloučeniny, ale také ovlivňovat chuť pokrmů, což bezpochyby není žádoucí. Ve srovnání s plastem má dřevo také antibakteriální vlastnosti a velmi snadno se udržuje v čistotě. Vyberte si nádobí do kuchyně na https://bonpos.cz/cz/do-kuchyne-a-baru a využijte výhody dřeva naplno.
Proč je dřevěné náčiní nejlepší volbou?
- Trvanlivost: Kvalitní nádobí a náčiní ze dřeva dokáže při správné péči sloužit dlouhé roky. Prkénka, obracečky nebo vařečky stačí po použití vždy omýt a řádně vysušit a bez potíží budou dlouho sloužit.
- Přírodní materiál: Na rozdíl od plastového nádobí se jedná o ekologický a znovu obnovitelný materiál, který nezatěžuje naši přírodu zbytečným odpadem. Ať už se jedná o klasické tvrdé dřevo nebo stále oblíbenější bambus, takový materiál se opět snadno rozloží.
- Odolnost vůči teplu: Dřevo můžete bez obav použít při práci s velmi horkými pokrmy i povrchy. Určitě už se vám stalo, že se kovové náčiní v hrnci s polévkou rychle nahřálo tak, že jsme se jej ani nemohli dotknout. To u dřeva nehrozí – můžete s ním pracovat i na horké pánvi a nespálíte se. Navíc ani při kontaktu s rozžhavenými povrchy neuvolňuje nebezpečné látky.
Jak správně vybírat?
V obchodech můžete pořídit nepřeberné množství dřevěného náčiní. Koupit můžete nejen náčiní, ale i talíře, misky, nebo dokonce dřevěné poháry https://bonpos.cz/cz/do-kuchyne-a-baru/pivni-pohary. Jak tedy vybrat to skutečně kvalitní? Především se vyplatí zaměřit se na druh dřeva – ideální jsou javor, ořech, bambus či olivovník. Tyto dřeviny jsou tvrdé, odolné a pro nádobí a náčiní ze dřeva ideální. Ujistěte se, že nádobí je vhodné pro přípravu jídel a seznamte se způsobem, jakým se mý mýt a udržovat.
Zdroj foto: bonpos.cz