Dům a zahradaRady a tipy

11 využití octu při praní: Je to univerzální pomocník!

Použití bílého octa při praní může být velmi účinné, pokud se používá správně. Může odstranit zápach z oblečení, vyčistit nahromaděné zbytky pracích prostředků a další. Je však důležité vědět, kdy ocet použít a kdy se mu vyhnout, aby nedošlo k poškození prádla nebo pračky. Ocet je levný a bezpečný pro použití ve standardních i moderních pračkách s vysokou účinností. Při praní vybírejte destilovaný bílý ocet, který neobsahuje třísloviny, jež mohou oblečení zabarvit.

Níže najdete 11 výhod používání octa při praní a kdy byste se mu měli vyhnout.

Upozornění

Někteří výrobci praček varují, že časté používání octa může poškodit gumová těsnění. Proto by se ocet měl používat s mírou. Vždy se podívejte do návodu k pračce a případné obavy můžete konzultovat s odborníkem.

1. Zbaví vás zápachu a plísně

Přidáním octa do pracího cyklu můžete odstranit zatuchlý nebo kyselý zápach z ručníků. Naplňte pračku horkou vodou (pro tmavé ručníky použijte teplou) a přidejte 2 šálky destilovaného bílého octa. Poté spusťte kompletní cyklus. Následně spusťte další cyklus s pracím prostředkem. Tento postup pomůže při menším množství plísně, ale na větší problémy je třeba silnější čisticí prostředky.

2. Rozpustí zbytků mýdla a pracích prostředků

Octová kyselina v destilovaném bílém octu dokáže rozpustit zbytky mýdel a detergentů na tkaninách. Přidejte 1/2 šálku octa do přihrádky na aviváž nebo ho přidejte přímo na začátku máchacího cyklu. Snadno tak odstraníte zbytky předchozích prášků, které v oblečení mohou zůstávat a případně vést až ke vzniku alergií.

3. Oživí a vybělí oblečení

Ocet dokáže rozjasnit zašlé prádlo. Na bílé bavlněné utěrky, spodní prádlo nebo ponožky přidejte 1 šálek destilovaného octa do 1 galonu vody v hrnci. Roztok přiveďte k varu, vypněte teplo a nechte oblečení namočené přes noc. Poté vyperte jako obvykle. Konečně budete mít krásně vybělené prádlo bez nutnosti používat agresivní chemikálie.

4. Přirozeně změkčuje tkaniny

Destilovaný ocet funguje jako přirozená aviváž, protože odstraňuje zbytky nečistot a pracího prostředku, které zanechávají oblečení tvrdé. Přidejte 1/2 šálku octa do posledního máchacího cyklu místo komerční aviváže.

5. Eliminuje chlupy a žmolky

Použití octa během máchacího cyklu pomáhá zabránit ulpívání zvířecích chlupů a žmolků na oblečení. Pokud nemůžete použít ocet přímo při praní, namočte oblečení do dřezu s octovou vodou, opláchněte a poté běžně vyperte.

6. Bojuje proti zápachu potu

Ocet lze použít na odstranění zápachu a skvrn od potu z bílého prádla. Nastříkejte neředěný ocet přímo na podpaží oděvu, nechte působit 10 minut a poté vyperte. Pro odstranění zbytků deodorantu můžete použít kartáček s měkkými štětinami.

7. Odstraní stopy po švech a lemech

Ocet pomáhá odstranit stopy po šití a lemech. Navlhčete bílý hadřík octem, položte ho pod látku a přitlačte žehličkou na správnou teplotu pro danou látku.

8. Ochrání tmavé oblečení

Ocet pomáhá chránit tmavé oblečení před ztrátou barvy. Přidejte 1/2 šálku octa do posledního máchacího cyklu, ale nepoužívejte ocet při každém praní, aby nedošlo k poškození barvy.

9. Odstraní silné pachy

Ocet dokáže odstranit silné pachy, jako je cigaretový kouř nebo pachy z vaření. Namočte prádlo do vody s 1-2 šálky octa přes noc a poté vyperte s pracím prostředkem.

10. Čistí pračku

Ocet můžete použít na čištění pračky. Spusťte prázdnou pračku s horkou vodou a přidejte 2 šálky octa. Toto čištění provádějte čtyřikrát ročně, abyste odstranili zbytky mýdla a udrželi pračku v dobrém stavu.

11. Pomůže při čištění napařovací žehličky

Ocet může pomoci vyčistit napařovací žehličku od minerálních usazenin. Naplňte nádržku směsí octa a destilované vody, nechte žehličku pářit 5 minut a poté důkladně opláchněte.

Kdy se octu vyhnout při praní

  • Nikdy nemíchejte ocet s chlórovým bělidlem, vzniká toxický plyn.
  • Nezaměňujte čisticí ocet za destilovaný bílý ocet, čisticí ocet je silnější a může způsobit blednutí barev.
  • Nepoužívejte ocet příliš často na elastické materiály, protože může poškodit pružnost.

Ocet je univerzální čističí prostředek, který si rozhodně zaslouží místo nejen ve vaší kuchyni, ale také v poličce s úklidovými prostředky. Má dezinfekční vlastnosti – a přitom jej pořídíte doslova v každém obchodě za pár korun. Oproti drahým prostředkům se stejnými vlastnostmi je to tedy malý zázrak, který se rozhodně vyplatí.

ZDROJ: https://www.thespruce.com/top-uses-for-vinegar-in-laundry-2147286
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Sarah Chai: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-ruka-spinavy-bez-tvare-7282378/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button