Recepty
Recept na domácí kečup i rajský protlak
Recept na domácí kečup
Ingredience
- 1 hrnek rajského protlaku (můžete si ho připravit podle níže uvedeného návodu nebo použít kupovaný)
- 1 lžíce javorového sirupu (můžete ho nahradit agávovým)
- 1/4 lžičky hořčice
- 1 lžička octu
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce vody
Postup
- Do mísy dejte všechny ingredience a důkladně promícháme.
- Uchováváme v uzavřené nádobě a v chladu.
Recept na domácí rajský protlak
Ingredience
- 2 kg zralých rajčat
- 1 lžička soli
- 1/2 až 1 hrnek olivového oleje
Nádobí
- velký hrnec
- velký cedník nebo pasírku
- pečicí plech
Postup
- Rajčata nakrájejte na kousky a dejte je do velkého hrnce. Na vysokém plameni přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty do změknutí.
- Přes cedník rajčata propasírujte. Vmíchejte sůl a olivový olej podle požadované hustoty.
- Vzniklou pastu rozetřete na pečicím plechu a v předehřáté troubě při 150 °C pečte asi 3 hodiny. Každých 30 minut protlak odškrábněte ode dna, aby se nepřipálil. Až se pasta zredukuje asi na svou třetinu až polovinu, snižte troubu na 120 °C a pokračujte v pečení další 2 – 3 hodiny. Pořád nezapomínejte každých 30 minut míchat a odškrabovat.
- Hotový protlak dejte do sklenic, které skladujte v lednici, nebo ho můžete zavařit.