V lednici na vás číhá nebezpečí. Víte, jak jej eliminovat?
Jak často kontrolujete, co máte v lednici, v jakém to je stavu a zda není třeba něco vyhodit? Asi ne moc často – tuto činnost zanedbává většina z nás. Obvykle nás až nepříjemný zápach upozorní na to, že ohrožujeme své zdraví a možná se nám v lednici množí nebezpečné plísně nebo jiné bakterie.
Většina z nás se možná domnívá, že má v chladničce jen potraviny, ale opak je pravdou. Naše lednice toho ukrývá daleko více, třeba i plísně nebo životu nebezpečné bakterie E. coli, salmonelu, listérie a další. To vše je zdrojem nejenom nepříjemného zápachu, ale může to také vážně ohrožovat naše zdraví.
Kontaminace jídla
Opravdu není radno si s těmito nepříjemnými osadníky v naší lednici zahrávat. Často vedle sebe do lednice ukládáme syrové maso, drůbež i mořské plody, jenomže málokdo už řeší to, že by tyto potraviny neměly vůbec přijít do vzájemného kontaktu s ostatním obsahem chladničky, aby se vzájemně nekontaminovaly.
Proto je nutné všechny tyto čerstvé potraviny skladovat odděleně od ostatních, zejména pak ve speciálním boxu nebo přihrádkách. Platí také, že každý box, kde předtím leželo syrové maso, je nutné po každém použití důkladně vymýt a dezinfikovat nebo alespoň opláchnout octovou vodou. Bohužel častým zdrojem bakterií nebývá jen syrové maso, ale třeba i listová zelenina. I ji bychom měli skladovat odděleně a zeleninový box pravidelně vymývat a dezinfikovat.
Dejte sbohem plísním
Hotovým rájem pro plísně bývá třeba takový dávkovač vody a ledu. Zde se plísně velmi rády usazují a vesele se zde množí, dokud jim nevystavíte jasnou stopku. Je proto nutné toto zařízení pravidelně kontrolovat a vyplachovat. Plísně se rády usazují také v těsnění dveří, proto je alespoň jednou týdně omýváme octovou vodou nebo jinou dezinfekcí.
Pohlcovač pachů
Pouhý běžný úklid nestačí, protože často nezabrání zápachu, který některé potraviny přirozeně uvolňují. Vznik nepříjemného odéru je ale možné odvrátit použitím snadných trikům, které znaly už i naše babičky. Stačí třeba nasypat do plátěného sáčku hrst čerstvě namleté pražené kávy a následně tento pytlíček zavěste volně mezi police. Vzduch, který kolem proudí bude uvolňovat kávovou vůni, která dokáže přebít jiné nepříjemné pachy. Skvěle působí také obyčejná jedlá soda v misce či rozkrojený citron anebo sušená kůra citrusových plodů. Nepřekonatelným pomocníkem bývá i jen obyčejný ocet, který nejen dezinfikuje, ale také velmi efektivně pohlcuje pachy. Stačí jím pravidelně lednici vytírat a máte po problémech.
Ukládejte potraviny správně
Nevhodné skladování je kamenem úrazu. Kvůli tomu se mohou potraviny začít daleko rychleji kazit nebo uvolňují nežádoucí vůně, či dokonce zápachy. Správný postup přitom není nijak složitý. Zeleninu zbavte viditelných nečistot a umístěte ji vždy do přihrádky na ovoce a zeleninu, odděleně od jiných potravin. Sýry nebo uzeniny skladujte v dózách s víčkem, aby kolem nich mohl volně proudit vzduch.
Nikdy nenechávejte potraviny bez obalu nebo v otevřených nádobách, neboť zbytečně uvolňují nejen pachy, ale také vlhkost. Zbytky jídel také vždy vkládejte do lednice až tehdy, když zcela vychladnou.
Jaké prostředky se vám budou hodit?
Čas od času je vhodné vzít úklid trochu více od podlahy a poprat se e nečistotami pomocí dezinfekčního prostředku. Pořiďte si takový, který čistí, odmašťuje a dezinfikuje a neutralizuje nepříjemné pachy. Ujistěte se ale, že je také biologicky rozložitelný, nezanechává žádné zbytky a nemusí se oplachovat. Pomoc vám může také speciální sprej pro rychlé odstranění ledu ze stěn chladniček a mrazniček. Na trhu jsou také dostupné pohlcovače ethylenových plynů a sáčky, které dokážou prodloužit životnost ovoce a zeleniny klidně i o pár dní.
ZDROJ: https://www.prevention.com/health/g20513281/7-common-refrigerator-health-mistakes/
ZDROJ obrázku: Pexels