Nechutná vám voda z kohoutku? Takto ji zbavíte chloru i toxických látek
Všichni víme, že nejzdravější je pít obyčejnou vodu. A ideálně tu kohoutkovou, protože minerální voda se na každodenní konzumaci nehodí, a navíc není dobré zatěžovat planetu zbytečnými plasty. Jenže co dělat, když vám ta kohoutková voda prostě nechutná? Může být cítit chlorem, může být tvrdá nebo vás trápí obsah možných škodlivých látek, které v ní najdete. Řešení existuje a je velmi jednoduché a elegantní – stačí využít služby filtrační konvice. Uhlíkové patrony umí s vodou udělat zázraky – bude čistá, chutná a zbavena všech potenciálních škodlivin.
Co může voda obsahovat?
Ve vodě se přirozeně vyskytuje mnoho látek. Je jich v ní také spousta těch, které už do ní nepatří a mohou poškodit naše zdraví. Všechny tyto látky jsou pečlivě měřeny a jejich výskyt v pitné vodě je zaznamenávám a kontrolován. Mají stanovenu svou mezní hodnotu, nad kterou by při rozborech neměly vyskočit.
Zcela běžnou součástí vody je chlor, který se využívá k její dezinfekci, odstraní z ní bakterie, ale zároveň se také jedná o toxickou látku, která může reagovat s jinými složkami a vytvářet toxiny. Ve vodě se také vyskytují dusičnany a dusitany, které mohou být škodlivé zejména pro kojence. V neposlední řadě mohou být ve vodě bakterie a viry, které ale nutně nemusí způsobovat potíže.
V pitné vodě najdete i další látky – například vápník a hořčík, které ovlivňují tvrdost vody, dále sírany, které mohou za problémy s trávicí soustavou, a dále i nerozpustné částice, které způsobují zákal. Kontrolují se i hodnoty dalších nebezpečných látek, k nim patří zejména těžké kovy – olovo, kadmium, arsen, hliník, chrom a další, které se dostávají do vody z průmyslové a zemědělské výroby. Voda je v dnešní době také plná látek z čisticích prostředků, léků a také kosmetiky.
I když voda projde čističkou, ne všechny tyto látky se zde účinně zachytí. Proto je vhodné uvažovat nad dalšími možnostmi, jak se těchto látek efektivně a šetrně zbavit.
Co dokáže filtrační konvice?
Voda z vodovodu je sama o sobě zdravotně nezávadná. Přesto to však neznamená, že nemůžete usilovat ještě o vyšší kvalitu. Právě tu můžete získat, budete-li používat filtrační konvici. Voda protéká filtrační patronou s aktivním uhlím, kde se do pórovité látky zachytávají škodlivé látky obsažené ve vodě. Výsledná voda je pak čistší, ale také chutná daleko lépe.
Jaké jsou její největší výhody?
Voda je dezinfikovaná chlorem a může mít proto specifickou chuť. Ne všem lidem ale taková voda chutná – takto se jde nepříjemné pachuti snadno a šetrně zbavit.
- Mění vodu na měkčí. Vaše káva i čaj budou lépe chutnat a na povrchu se nebude tvořit typická mastná skvrna.
- Zachytí také všechny větší mechanické nečistoty, které se mohou dostat do vody ze starého potrubí.
- Umí zachytit také pesticidy a organické nečistoty, včetně obsahu těžkých kovů.
Proč do filtrační konvice investovat?
Jasný je vliv na kvalitu vody, ale existuje celá řada dalších důvodů, které by vás měly přimět ke koupi tohoto malého pomocníka. Filtrační konvice je cenově dostupná a ušetříte tím i přírodu, protože nebudete muset kupovat vodu v plastových lahvích. Získáte čistou a chutnou vodu, která je vhodná na každodenní konzumaci.
Filtrační konvice se nabízí v různých velikostech. Volit můžete malé, které se vám snadno vejdou do lednice, ale také větší, které vám dokážou přefiltrovat vodu na celodenní pití. Nově jsou na trhu i zásobníky s objemem přes 8 litrů, které se dají využít například i v kanceláři. Obvykle mají konvice speciální indikátor, který ukazuje, kolik vody filtrem proteklo a kdy bude nutné filtrační patronu vyměnit. Obvykle to stačí udělat jednou za měsíc nebo po přefiltrování 100 l vody.
ZDROJ: https://www.cistavoda.cz/blog/5-vyhod-pouzivani-filtracni-konvice/