Rady a tipyZdraví

Přírodní pomoc proti komárům: Zkuste těchto 8 metod

Domácí repelenty proti komárům mohou pomoci odradit hmyz – a šetří přírodu i vaše zdraví. Některé přírodní složky mohou způsobit podráždění, pokud máte citlivou pokožku, ale většina těchto řešení bude vyhovovat i dětem.

Přírodní repelenty proti komárům

Lidé jsou obvykle náchylní ke komářím štípancům kvůli kombinaci vůně, světla, tepla a vlhkosti. Pokud jste magnetem na komáry, pravděpodobně vás už nebaví mít svědivou a podrážděnou pokožku. Různé druhy komárů – například ty, které přenášejí malárii – dávají přednost bakteriím a potu. Jiné přitahuje oxid uhličitý a některé pachy rukou. Ať už se setkáte s jakýmkoli druhem, můžete se chránit, aniž byste museli používat chemické repelenty na bázi DEET. Výrobky s obsahem DEET mohou způsobovat zdravotní a ekologické problémy.

Pokud nenavštěvujete místa s vysokým rizikem výskytu nemocí přenášených komáry, jako je například virus Zika, můžete se používání výrobků s DEET raději vyhnout. DEET je doporučován lidem, u kterých hrozí riziko kousnutí komárem přenášejícím jakoukoli závažnou nemoc.

Pokud se chystáte například jen na výlet po Česku, pobyt na zahradě nebo kempování, mohou být lepší volbou přírodní repelenty. To může platit zejména pro děti, které jsou citlivější.

Přečtěte si, které přírodní repelenty fungují nejlépe jako prevence komářího štípnutí.

1. Citronový eukalyptový olej

Citronový eukalyptový olej, používaný od 40. let 20. století, je jedním z nejznámějších přírodních repelentů. Eukalyptový olej je schválen jako účinná složka repelentů proti komárům.

Studie z roku 2014 ukázala, že směs 32 procent citronového eukalyptového oleje poskytuje více než 95% ochranu proti komárům po dobu 3 hodin. Můžete si vytvořit vlastní směs z 1 dílu citronového eukalyptového oleje a 10 dílů slunečnicového oleje nebo vilínu.

2. Levandule

Rozdrcené květy levandule vytvářejí vůni a olej, který může odpuzovat komáry. Studie na zvířatech z roku 2002 zjistila, že levandulový olej je účinný při odpuzování dospělých komárů. Levandule má analgetické, antimykotické a antiseptické vlastnosti. To znamená, že kromě prevence komářích štípanců dokáže zklidnit pokožku.

Levanduli můžete pěstovat na venkovní zahradě nebo v pokojových květináčích. Květy rozdrťte a olej naneste na místa na těle citlivá na kousnutí, jako jsou kotníky a paže. Také můžete nakapat trochu levandulového oleje na čistý hadřík a vetřete ho do pokožky.

3. Skořicový olej

Skořice je víc než jen skvělá přísada do jablečného pyré nebo ovesné kaše. Podle studie provedené na Tchaj-wanu dokáže skořicový olej zahubit vajíčka komárů. Může také působit jako repelent proti dospělým komárům.

Takovýto olej můžete nastříkat na kůži nebo oblečení, kolem domu a na čalounění nebo rostliny. Při aplikaci skořice buďte opatrní, protože koncentrovaná dávka může podráždit pokožku.

4. Tymiánový olej

Pokud jde o odpuzování malarických komárů, tymiánový olej je jedním z nejlepších prostředků ochrany. Tymiánové lístky můžete také vhodit do táboráku a vyhnout se poletování tohoto hmyzu okolo.

Pro domácí přípravu zkombinujte 4 kapky tymiánového oleje na každou čajovou lžičku základního oleje, například olivového nebo jojobového. Pro přípravu spreje smíchejte 5 kapek tymiánového oleje decilitrem vody.

5. Sójový olej

Dokonce i výrobky na bázi sóji mohou komáry odpuzovat. Kromě sójového oleje můžete do domácí směsi přidat také trochu oleje z citronové trávy. Tato kombinace byla testována na ochranu před různými druhy komárů – a zdá se, že skutečně funguje.

6. Čajovníkový olej

Tea tree oil je oblíbený esenciální olej. Tento olej je známý pro své antiseptické, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Studie však také naznačují, že tea tree olej může být účinným repelentem proti hmyzu. Ukazuje se, že repelenty obsahující tea tree oil jsou účinné proti komárům i různým kousavým muškám.

7. Geraniol

Geraniol je druh alkoholu, který se používá jako vonná látka nebo aroma. Pochází z rostlinných olejů, jako je citronella, citronová tráva a růže. Je známo, že jako složka repelentů proti komárům je účinný po dobu 2 až 4 hodin, v závislosti na druhu.

8. Nimbový olej

Ačkoli je tento olej často inzerován jako přírodní alternativa, existují smíšené výsledky o jeho účinnosti. Není schválen jako vhodný repelent, protože může způsobit podráždění pokožky. Při cestách do zemí s vysokým rizikem onemocnění přenášených komáry je stále nejlepší používat DEET.

Potenciální rizika esenciálních olejů proti komárům

Esenciální oleje by se nikdy neměly nanášet přímo na pokožku. Vždy se ředí v nosném oleji, obvykle se použije 3 až 5 kapek esenciálního oleje a k tomu asi deci běžného nosného oleje.

Pokud se chystáte cestovat do oblasti, kde je známo, že komáři přenášejí nemoci, jako je malárie, žlutá zimnice nebo virus Zika, lékaři doporučují používat chemický repelent proti komárům, abyste snížili pravděpodobnost nákazy nebezpečnou nemocí.

Rizika spojená s DEET

DEET je zkratka pro chemickou látku s názvem N,N-diethyl-meta-toluamid. Je to účinná látka v různých repelentech, vodách a sprejích, které najdete na pultech obchodů. Výrobky obsahující DEET se používají k odpuzování komárů a jiných kousavých škůdců, jako jsou klíšťata. Fungují proto, že t zabraňují hmyzu vnímat lidský pach.

DEET se komerčně prodává od roku 1957. Podle oficiálních zdrojů DEET nepředstavuje při správném používání žádné zdravotní riziko. Ve výjimečných případech se však při jeho používání můžete setkat s některými problémy, např:

  • podráždění, bolest nebo slzení očí
  • podráždění, otok nebo zarudnutí/vyrážka
  • ve velmi vzácných případech záchvaty

Bezpečné používání DEET znamená:

  • nepoužívat jej na kůži pod oblečením nebo na podrážděnou kůži
  • neaplikovat ho na ruce nebo jiná místa, kde by mohlo dojít k jeho požití
  • nepoužívat příliš velké množství přípravku

Vždy je tedy na zvážení konkrétní situace a vašich potřeb a dle toho vybrat správnou ochranu proti komárům. V našich podmínkách se není třeba bát závažných chorob, ale při cestování si dávejte větší pozor. DEET má své stinné stránky, a proto se mu vyhýbejte, je-li to možné.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/kinds-of-natural-mosquito-repellant#summary
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jimmy Chan: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zvire-rozostreni-hmyz-makro-2382223/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button