Rady a tipyZdraví

Jak zabránit demenci? Pořiďte seniorům počítač a naučte je hrát online hry

Stáří sice může být na jednu stranu hezké, když jste dostatečně finančně zajištění a máte kolem sebe širokou rodinu a přátele, se kterými můžete trávit svůj volný čas. Jenže stárnutí s sebou nutně nese i řadu negativních projevů. K nejčastějším patří zhoršená paměť, pomalejší myšlení a snížené vyjadřovací schopnosti.

Navíc hrozí, že se k přirozenému procesu ještě přidá demence, a celý postup ještě urychlí a zhorší. Podle odborníků proti riziku demence pomáhá pravidelný trénink mozku. Jak ale na to? Vědci tvrdí, že v tom může významně pomoci hraní online her!

Smutné stárnutí

Demence výrazně ohrožuje paměť, myšlení a plánování, vyjadřování, rozpoznávání lidí a další běžné schopnosti. Není nic zvláštního, když si starší člověk už nemůže vzpomenout, co že to chtěl vlastně nakoupit, ale pokud nepoznává lidi, nedokáže vyjádřit své myšlenky a ztrácí se v prostoru i čase, hovoříme o demenci.

Ta může mít různé příčiny, ale projevy zůstávají stejné. A dříve či později člověka zcela zbaví schopnosti postarat se sám o sebe a pacient skončí odkázán na pomoc druhých.

Pomoc existuje

Již nějakou dobu se také ví, že riziko demence lze snížit například tím, že budeme mozek pravidelně zaměstnávat a trénovat. A kromě čtení, vzdělávání nebo paměťových cvičení prý pomáhají i online hry na počítači.

Výzkum z univerzity v Londýně potvrdil, že hraní her skutečně může pomoci demenci oddálit. Odborníci zkoumali půl roku 7000 lidí nad 50 let. Tito lidé měli za úkol pravidelně a co možná nejčastěji hrát šest online her zaměřených na logiku a řešení problémů. Během celé doby výzkumu byly testovány a vyhodnocovány jejich kognitivní schopnosti a výsledky byly skutečně mimořádně zajímavé. Po půl roce hraní her se ukázalo, že v kognitivních testech nejvíce dominovali právě ti účastníci výzkumu, kteří zvládli hry hrát pětkrát do týdne.

Lepší logické myšlení i paměť

Lidé nad 50 let se zdokonalili v logickém uvažování a účastníci starší 60 let se významně zlepšili v testu každodenních činností. Studie tedy konečně potvrdila to, co lékaři už tušili dávno předtím. Tedy to, že hraní počítačových her skutečně nemusí být jen ztrátou času, ale může zejména straším osobám pomoci lépe zvládat běžné úkony jako je cestování v městské hromadné dopravě, nakupování nebo vaření.

Hraní her obecně je považováno za prospěšnou aktivitu a nyní se ukázalo, že stejně to platí i pro hry na počítači. Již dávno například víme, že lidé, kteří pravidelně luští křížovky nebo sudoku, mají nižší pravděpodobnost vzniku stařecké demence. Hraní online her je pouze nový moderní přístup, který seniorům nejen umožní jít s dobou, ale také pečovat o zdraví svého mozku.

Tip: Pokud při luštění křížovek narazíte na neznámou legendu, můžete použít křížovkářský slovník online zdarma, kde si řešení najdete.

Není hra jako hra

Je však samozřejmě nutné volit vhodné hry. Bavíme-li se o prospěšných online hrách, v žádném případě nemáme na mysli klasické střílečky, které hrají teenageři. Ty nejsou cíleně zaměřeny na trénink poznávacích funkcí mozku. Musí jít o hry, které rozvíjí logické uvažování, podporují paměť a zatěžují specifická centra mozku spojená s kognitivními funkcemi. Již dnes lze takové hry bez potíží vyhledat na internetu, ale odborníci stále pracují na vývoji nových her, které by ještě více seniorům pomáhaly. Obecně lze ale říci, že v podstatě jakékoliv hry podporující logické uvažování a řešení úkolů mohou mít pozitivní vliv na prevenci demence.

A jaký je další benefit? Přece to, že lze tímto způsobem velice účinně propojovat generace a vytvářet silné vztahy mezi prarodiči a jejich vnuky. Dříve se běžně hrály karty a pexeso, dnes začínají vnoučata s prarodiči hrát online hry. A rozhodně to není špatný nápad – nové generace tak mohou něčím ze svého světa obohatit ty staré a zabezpečit jim hezčí a pomalejší stárnutí.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button